Project 240’’ – Το ανθολόγιο

Η Δήμητρα Κουβάτα συμμετέχει στο λογοτεχνικό project 240'' επιλέγοντας τη φωτογραφία της σελίδας 18 του Χάρη Ιωαννίδη. Εσύ έστειλες το διήγημά σου; Μάθε πώς.

     Ναι, ρε Γιάννη, στο τάβλι που παίζουμε. Ψάξαμε όλο το σπίτι.  Μήπως είναι εδώ, μήπως εκεί, μήπως κατά τύχη… Πού να τα βγάλεις πέρα με ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Τόσα πράγματα  καταχωνιασμένα  από τότε που ήταν τα παιδιά μικρά ακόμη. Τίποτε δεν πετούσε. Πάντα μαλώναμε. Όχι το ένα της θύμιζε αυτό , όχι αυτό είναι αναμνηστικό, πού να κάνεις λογαριασμό.


     «Πού είναι, πατέρα, το παλιό μου το ανθολόγιο;» με ρώτησε φουριόζα, με το που ήρθε  από την Αγγλία, την πρώτη μέρα κιόλας. Βγάλε άκρη τώρα. Ούτε που το θυμόμουνα. Ξεχνάω και λίγο τελευταία.  Αναποδογυρίσαμε  όλο το σπίτι . Κοτζάμ κοπέλα να έχει φάει τα νιάτα της μέσα στα βιβλία και αυτή να ψάχνει τα παραμύθια.
     Το βρήκαμε στο τέλος. Το είχε καταχωνιάσει η μακαρίτισσα η μάνα της στο πατάρι μαζί με ένα σωρό καλαμπαλίκια. Την πήραν τα δάκρυα. Το πήρε αγκαλιά και το χάιδευε. Με τα πολλά, ξέρεις τι μου είπε;
     «Να, πατέρα, αυτή τη ζωγραφιά έψαχνα. Στον ύπνο μου την έβλεπα όλο το χειμώνα. Να, αυτή. Πού να καταλάβει  ο Γκέρυ… Όταν ήμουν μικρή, ήμουνα σίγουρη ότι δείχνει εμάς, όλους μαζί, γύρω από το πασχαλιάτικο τραπέζι. Τη γιαγιά, τη μαμά, εσένα, εμένα, τη θεία. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί;»
     Τι να της πω; Χρονιάρες μέρες χαλαστήκαμε... Σκορπίσαμε,  Γιάννη… Αλλιώς την στρώνεις την παρτίδα και αλλιώς σου έρχονται … 

Ενώ πάντα ήθελα να ζω σε ένα ψηλό βουνό, γεννήθηκα στο Βελεστίνο τη δεκαετία του 70 και από τότε δεν σταμάτησα να ακούω, να παρατηρώ και να διαβάζω. Οι λέξεις ήταν πάντα ο κόσμος μου. Ντοπιολαλιές, αργκό, αρχαίες ελληνικές και ξένες, ζωντανές ή ημιθανείς. Με αυτές καταγίνομαι και στην τάξη με τους μαθητές μου ως φιλόλογος. Σε αυτές καταφεύγω, όταν προκύπτει η ανάγκη να συγκροτηθώ,  να εκφραστώ,  να αντέξω. Έτσι, προκύπτουν ποιήματα και πεζά, που γράφω από μικρό παιδί. Τώρα που μεγάλωσα, ζω συντροφιά με τους αγαπημένους μου, εργάζομαι και γράφω στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Δήμητρα στο e-mail: dimkouv@otenet.gr

Δημοσίευση σχολίου