Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2013: Η συμμετοχή των Εκδόσεων Σαΐτα


Οι Παιδικές και Περιφερειακές Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης γέμισαν χαρούμενες παιδικές φωνές και λαμπερά χαμόγελα. Ο λόγος; Οι εκδηλώσεις, οι δράσεις και οι παρουσιάσεις που υλοποιήθηκαν στις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2013 που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 21 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου.

Μερικές από αυτές τις δράσεις σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Εκδόσεις Σαΐτα, δίνοντας πολλά ερεθίσματα στους περισσότερους από τους 200 μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτές. Η δημιουργική γραφή, η φιλαναγνωσία, η δύναμη της αλληλοβοήθειας, η φιλία, η προσφορά, η αλληλεγγύη ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν οι μαθητές.

Οι 12 δράσεις που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Εκδόσεις Σαΐτα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2013» αφορούσαν τα ψηφιακά βιβλία: «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες» (Μαρία Χατζή, 2013), «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» (Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης, 2012), «Το αεράκι και η καμινάδα» (Ευρυδίκη Αμανατίδου, 2012), «Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του» (Ευρυδίκη Αμανατίδου, 2012) και «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» (Ηρακλής Λαμπαδαρίου, 2012).

To παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Schooltime.gr που λειτουργεί ως χώρος συλλογής και διάθεσης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με ελεύθερη διανομή και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο αυτόν.

Οι εντυπώσεις των συγγραφέων που συμμετείχαν στις δράσεις μας:

«Είδα μάτια που έλαμπαν από τη χαρά της ανακάλυψης, ότι με βοηθό τους τον κύριο Κολοτούμπα, μπορούν να γράφουν για αυτοέκφραση, πέρα από τις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος. Είδα πλατειά χαμόγελα ικανοποίησης που όλοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν «μικροί συγγραφείς». Έζησα, για άλλη μια φορά τον  ενθουσιασμό που γεννά σ’ ένα παιδί η χαρά της δημιουργίας. Οι συναντήσεις μου αυτές με τα παιδιά απέδειξαν, επίσης, την αξία που έχει η αναγνώριση και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία».
Μαρία Χατζή, συγγραφέας και εκπαιδευτικός

«Η εμπειρία μου από τις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών ήταν φοβερή από κάθε άποψη. Γνώρισα σκεπτόμενα παιδιά και ενήλικες που αγαπούν το βιβλίο, έκανα νέες φιλίες και, κυρίως, συνέχισα να πραγματοποιώ το παιδικό μου όνειρο. Ήταν εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπεις ότι τα νέα παιδιά παρά τον φοβερό φόρτο εργασιών που έχουν, έδειχναν ενδιαφέρον για το βιβλίο, το οποίο παραγκωνίζεται με τον χειρότερο τρόπο από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, νομίζω πως μέσα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις, έδειξα στον κόσμο ότι αν θέλεις κάτι πολύ και το αγαπάς, μπορείς να το φέρεις εις πέρας. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους εσάς που με τιμάτε με την υποστήριξή σας και τη θετική σας διάθεση. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα ξανά»

«Μαγικοί σελιδοδείκτες που τρυπώνουν σε βιβλία και σε προκαλούν να διαβάζεις, χαριτωμένα αεράκια που κάνουν παρέα με αυτάρεσκες καμινάδες και αγεωγράφητοι ήλιοι που χρειάζονται λίγη καθοδήγηση για να δύσουν σωστά... Με αφορμή τρία πολύ όμορφα βιβλία των εκδόσεων Σαΐτα, είχα την ευκαιρία να δω πολλές παιδικές φατσούλες, χαρούμενες και αποσπασμένες από την απογοήτευση των μεγάλων που μόνο για την κρίση πλέον έχουν κάτι να σου πουν. Θα μου μείνουν τα χαμόγελά τους, τα «κυρία, κυρία» που συνοδεύονταν από υπερυψωμένα δαχτυλάκια που κουνιούνταν γρήγορα, τα γεμάτα αγωνία ματάκια τους για τη συνέχεια του παραμυθιού, οι αυστηρές παρατηρήσεις τους στον εκάστοτε ζωηρό της τάξης σε περίπτωση που διέκοπτε χωρίς λόγο την αφήγηση και φυσικά οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μου, αυτός ο ανέμελος τρόπος σκέψης και φαντασίας τους που κάθε φορά σε αφήνουν άφωνο. «...έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...»!»
Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη, Φιλόλογος, συνεργάτης των Εκδόσεων Σαΐτα


Δημοσίευση σχολίου