Σελιδοδείκτης-χεράκι που χαιρετάει: οδηγίες βήμα-βήμα


Η Μαρία Χατζή, συγγραφέας του οδηγού δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες», μας δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για να φτιάξουμε τον δικό μας σελιδοδείκτη-χεράκι που χαιρετάει, εμπνευσμένο από το παραμύθι «Χαιρετίσματα & ευχές» του Ηρακλή Λαμπαδαρίου!

Τι υλικά θα χρειαστώ;

- μια λωρίδα από πράσινο χαρτόνι χειροτεχνίας (τύπου Canson), διαστάσεις: 5x12 cm
- ένα άχρηστο κομματάκι άσπρο χαρτί, διαστάσεις: 4,5x5,5 cm
- ένα άχρηστο κομμάτι εμπριμέ ύφασμα, λίγο μικρότερο από την πράσινη λωρίδα χαρτονιού, που να έχει έντονα χρώματα
- μαρκαδόροι με λεπτή μύτη, χρώματα: δύο αποχρώσεις του πράσινου, μαύρο, πορτοκαλί (ή κόκκινο)
- διατρητικό εργαλείο για χαρτί
- ένα μικρό καρτελλάκι από χαρτόνι για κατασκευές, διαστάσεις: 4x2 cm, ανοιχτό χρώμα επιλογής σας
- ξυλομπογιά, χρώμα: ό,τι προτιμάτε για να βάψετε το χεράκι
- μια κορδέλα, μήκους 16 cm, σε κάποια απόχρωση του πράσινου
- μολύβι
- ψαλίδι
- κόλλα

Ωραία! Μόλις συγκέντρωσα τα υλικά. Τι θα πρέπει να κάνω;

1. Σχεδιάστε ένα χεράκι πάνω στο άσπρο κομμάτι χαρτί - πρώτα με το μολύβι, μετά πατήστε το από πάνω με τον μαύρο μαρκαδόρο. Πάρτε τους χρωματιστούς μαρκαδόρους (εκτός από τον μαύρο) και ζωγραφίστε του μάτια κι ένα χαμόγελο – τα μάτια του να έχουν μια μικρή διαφορά μεταξύ τους στην κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουν, το ένα λίγο πιο κάτω από το άλλο, για να του δώσετε βλέμμα «τρελλής χαράς».
2. Μετά, βάψτε το με την ξυλομπογιά σας και κολλήστε το στην κορυφή της πράσινης λωρίδας. Περιμένετε ώσπου να στεγνώσει η κόλλα.

Για τα βήματα 1 και 2, κοιτάξτε την εικόνα 1.

3. Στη συνέχεια, ανοίξτε μια τρύπα, με το διατρητικό σας εργαλείο στο κάτω μέρος του σελιδοδείκτη. Από την τρύπα αυτή θα περάσετε και θα δέσετε την κορδέλα. Μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα από πίσω για να μη λυθεί.
4. Κόψτε ένα σχήμα μανικιού, από το εμπριμέ ύφασμα και κολλήστε το πάνω στη συνέχεια του χεριού, σαν να το φοράει.
5. Τέλος, γράψτε τη λέξη «Γεια» με τον μαύρο μαρκαδόρο, πάνω στο καρτελλάκι και κολλήστε το στο κάτω μέρος του σελιδοδείκτη. Περιμένετε να στεγνώσει εντελώς η κόλλα.

Για τα βήματα 3, 4, 5 κοιτάξτε την εικόνα 2.

Ο σελιδοδείκτης σας, με το φιλικό χεράκι που χαιρετάει, είναι έτοιμος!

Άλλη ιδέα

Κόψτε γύρω-γύρω τον σελιδοδείκτη σας, όπως δείχνει η εικόνα 3. Σχεδιάστε και κόψτε μία χάρτινη κορδέλα, κολλήστε τη λοξά πάνω στο μανίκι και γράψτε στη χάρτινη κορδέλα, με τον μαύρο μαρκαδόρο σας «Καλημέρα». Κλείστε τον σελιδοδείκτη ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου σας, με το φιλικό χεράκι να φαίνεται επάνω, όπως στην εικόνα 4.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4


Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι επίσης και αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, σχεδιάστρια χειροτεχνιών (για παιδιά και ενήλικες), χειροποίητων κοσμημάτων και μικροδιακοσμητικών. Ασχολείται με τη Δημιουργικότητα (Δημιουργική Χειροτεχνία και Δημιουργική Γραφή) εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τώρα δεν εργάζεται πλέον ως καθηγήτρια Αγγλικών. Αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο της στις εκδηλώσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχει εθελοντικά με εργαστήρια διαφόρων δημιουργικών δραστηριοτήτων (κατασκευές και δημιουργική γραφή) κυρίως για παιδιά, αλλά και παρουσιάσεις μεθόδων και τεχνικών δημιουργικής χειροτεχνίας για ενήλικες. Επίσης γράφει σχετικά άρθρα και οδηγίες για χειροποίητες κατασκευές στο διαδίκτυο, στην Αγγλική γλώσσα. Η εθελοντική της συμμετοχή στις εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών, καθώς και η συγγραφή του mini e-book "Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες" με Creative Commons License είναι προσφορά κοινωνικού έργου (χωρίς οικονομικό όφελος για την ίδια), σε μια προσπάθεια προώθησης της δημιουργικότητας και στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου