Τα πέτρινα Χριστούγεννα



Τίτλος: Τα πέτρινα Χριστούγεννα
ISBΝ: 978-618-80394-8-3

Συντελεστές
Εξώφυλλο-Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουντουράς
Επεξεργασία φωτογραφιών: Διονυσία Αρβανίτου
Σύνθεση εξωφύλλου: Ευτυχία Κανάρη
Επιμέλεια-Διορθώσεις: Ευρυδίκη Αμανατίδου
Σελιδοποίηση: Ηρακλής Λαμπαδαρίου

Σύντομη περίληψη
Οι δημιουργοί του εξίτηλου πεζού λόγου και της ασπρόμαυρης εικόνας προσπάθησαν να υποστηρίξουν το μοτίβο μιας κοινής «ανάγνωσης» για τα «Πέτρινα Χριστούγεννα».
Η συνειδητή επιλογή του συγκερασμού αυτών των δύο μορφών της τέχνης στάθηκε μπροστά μας και κατεύθυνε τις φωτογραφίες προς τα μαγικά λημέρια των λέξεων…
Στόχος μας από αυτή τη συγκατοίκηση του λόγου και της εικόνας δεν ήταν να βγει ένας νικητής, αλλά να μοιραστούμε και να μοιράσουμε την ουσία που προκύπτει μέσα από τις συνεργασίες.
Υπάρχουν φορές που η αισθητική θεώρηση κινείται αθόρυβα στα μονοπάτια χωρίς να επιλέγει τις φόρμες και τους κανόνες της νομοτέλειας.
Σε μια μεταγενέστερη ανάγνωση των λέξεων και των σκιάσεων, σε μια ανάγνωση που τα σημαινόμενα τραβούν διαφορετικούς δρόμους σάς αφήνουμε μόνους…

Το συγκεκριμένο βιβλίο πετάει ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τον Φεβρουάριο του 2013.



Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή .pdf (μέγεθος αρχείου: 17,55 MB)


Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και όλα τα βιβλία των Εκδόσεών μας, ταξιδεύει ελεύθερα στο Διαδίκτυο με άδεια Creative Commons 


(Αναφορά Δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα 3.0 Ελλάδα)

3 σχόλια:

  1. Ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα που όμως δεν αποτελεί εορταστικό ανάγνωσμα, ως εκ τούτου, εύλογη η επιλογή της Σαΐτας να το κυκλοφορήσει τώρα.

    Το συνταίριασμα κειμένου και φωτογραφιών ζωντανεύει την ιστορία, που είναι μια ευαισθητοποιημένη περιγραφή της σημερινής πραγματικότητας. Μέσα από μικρές φράσεις, μεμονωμένες εικόνες, ο συγγραφέας, πάντα εξαιρετικός στον λόγο του, αποδίδει με νόημα την αύρα του σήμερα μέσα από τη φωνή της πόλης που ανησυχεί και του κατοίκου της που αναζητά προορισμό. Ένα ιδιότυπο λεύκωμα, που παντρεύει τον εκλεπτυσμένο λόγο με μια πιο "δημοσιογραφική" ματιά, σαν ένα λογοτεχνικό φωτο-ρεπορτάζ. Οι φωτογραφίες ασπρόμαυρες, όχι τυχαία φαντάζομαι.

    Θα ήθελα κάπου στο βιβλίο να δω τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών στις φωτογραφίες, αντί να δω 3 φορές μια ιστοσελίδα. Θα προτιμούσα ένα άλλο εξώφυλλο, αν και κατανοώ ότι ακολουθεί μια "σκληράδα" που καταγράφεται και στο κείμενο, μια άλλη σύνθεση ίσως και σίγουρα άλλα γράμματα, είναι κάπως "εχθρικά" αυτά που επιλέχθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη, σ’ ευχαριστούμε για το σχόλιό σου. Αναφορικά με την παρατήρησή σου στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, θα θέλαμε να σ’ ενημερώσουμε πως ήταν συνειδητή επιλογή του συγγραφέα για την τριπλή αναφορά μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

      Διαγραφή
  2. Demetrios Horologas-Giannakopoulos (Δημητριος Ωρολογας, των εκδοσεων Περιπλους-Διονυσης Βιτσος).

    Για να πω την αληθεια, οταν ανοιξα τα Πετρινα Χριστουγεννα του φιλου Τασου Αγγελιδη-Γκεντζου, νομιζα οτι θα διαβασω απλως....

    Πρωτοποριακη και ευχαριστη εκπληξη απο την Ελλαδα, στην μακρινη Αρμενια οπου βρισκομαι τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή