Project 240’’ – Παρακαταθήκη


Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά συμμετέχει στο λογοτεχνικό project 240'' επιλέγοντας τη φωτογραφία της σελίδας 22 του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Εσύ έστειλες το διήγημά σου; Μάθε πώς.

Οι τελευταίες αράδες του εφηβικού μου λευκώματος! Ένα χαρτάκι ανάμεσα στα πολλά σημειώματα: «διαβάζω την ιστορία μας μέσα στο διήγημα «αχώριστες ψυχές». Σ’ αγαπώ!»
Και σηκώθηκα να ξαναδώ το τοπίο της πρώτης μας συνάντησης σε μια  καταπληκτική φωτογραφία του Δημήτρη Κανελλόπουλου! Εντελώς τυχαία σε τούτο τον πέτρινο εξώστη ανεβήκαμε να φωτογραφηθούμε με μια Lubitel 2. Από τότε μου έλεγες: κοίταξε τι όμορφες αγκαλίτσες! Πίσω από την κάθε μια κρύβεται ένα μυστήριο και εννοούσες τους κολπίσκους που έφτιαχνε η θάλασσα μέχρι πέρα στον ορίζοντα. Σαν πρωτόγνωρο βιβλίο που γυρνάς τις σελίδες με την ανυπομονησία να μάθεις τι κρύβεται πίσω τους. 


Όλα τα παρομοίαζες με βιβλίο, τόσο σε επηρέαζε το διάβασμά του! Η  Ερμίνα η ηρωίδα, σε ακολουθούσε πάντα. Ερμίνα έγινα κι εγώ στην προσπάθειά σου να με βάλεις στον κύκλο των αναγνωστών! «Στου βιβλίου τον ανθόκηπο Ερμίνα, πλησιάζεις όλα τα άνθη, μάθε να κόβεις τα ωφελιμότερα».
- Μα πώς;
- Διαβάζοντας!
Έφυγες νωρίς κι εγώ, θητεύοντας στη σχολή των εμπνευσμένων συγγραφέων, αφήνοντας τις θύμησες στην όαση των ονείρων, φυτεύω καθημερινά σπόρους ακόμα κι όταν ο ήλιος βάζει φωτιά στα χρυσά στάχια, όταν ο παγωμένος αγέρας τρυπώνει από κάποιο άνοιγμα του παραθυρόφυλλου!
Απολάμβανες τη ζωή, τη φύση! Είχες γεμίσει ως απάνω εικόνες. Ευτυχώς, υπήρξες για να μου δείξεις το δρόμο! Όχι μιας ρομποτικής κατάστασης αλλά του βιβλίου, μικρού ή μεγάλου!
Τα μάτια μου σταλάζουν βουβό του πόνου το δάκρυ που όταν πέσει στη σελίδα ενός βιβλίου γίνεται ικανοποίηση γιατί έτσι ήθελες!

Η Άννα Ευστρατίου Δεληγιάννη γεννήθηκε το 1960 στις Μακρυλιές Σαμοθράκης Ν. Έβρου. Αποφοίτησε το 1977 από το εξατάξιο Γυμνάσιο Σαμοθράκης. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως Φιλόλογος στο 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως υποδιευθύντρια.
Είναι ποιήτρια και συγγραφέας, αρθρογράφος-δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και με αυτή την ιδιότητα παρουσιάζει από το 1994 το έργο Ελλήνων συγγραφέων ποιητών και πεζογράφων.
Το 2011 διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος με το διήγημα «Τρίτη Ηλικία».


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω e-mail: gtsioulp@otenet.gr

Δημοσίευση σχολίου