Project 240’’ – Οδός Σαλγκρέν 24

Ο Απόστολος Τσιολακίδης συμμετέχει στο λογοτεχνικό project 240'' επιλέγοντας τη φωτογραφία της σελίδας 14 της Διάνας Σεϊτανίδου. Εσύ έστειλες το διήγημά σου; Μάθε πώς.

Κατέβαινα τη λεωφόρο Μπρέτβιλ, περνώντας τα αυστηρά σύνορα μεταξύ  της λεωφόρου Μοτέϊγ ακριβώς 4 τετράγωνα πίσω από τα Ηλύσια Πεδία.  Ήταν απόγευμα, όχι πολύ νωρίς αλλά ούτε πολύ αργά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έστριψα στην οδό Αρζαντίν εκεί που κάποτε το Au Prince μάζευε την μποέμικη κοινότητα του Παρισιού, αν ήθελες να μπεις, μπορούσες απλώς να πεις κάποια φράση από κάποιο λογοτεχνικό έργο, ήταν το σύνθημα για να μπεις  μέσα… Το Au Prince πυρπολήθηκε από την  κυβερνώσα αρχή. «Φούσκωνε» με παράλογες ιδέες το μυαλό της νεολαίας, η αιτία. Οδός Σαλγκρέν 24. Άνοιξα την πόρτα του μαγαζιού, η γνώστη φυσιογνωμία της Ερίκ ντε Μπλέκ με καλοδέχτηκε. 


Η γνωστή μυρωδιά του ξύλινου δαπέδου σε συνδυασμό με τη μυρωδιά των παλιών «ρεμπελιόν» βιβλίων φιλική στους υποδοχείς όσφρησής μου. «…το πρόσωπό του έκαιγε από ντροπή και θλίψη...», οι σφυρίχτρες των θεσμοφυλάκων ακουγόντουσαν σε όλη τη Σαλγκρέν, άσκοπη διακοπή από την  απορροφημένη ανάγνωση της Μεταμόρφωσης. Η Ερίκ, καμώνεται ότι είναι η μόνη εν ζωή ιδιοκτήτρια “ρεμπελιόν” καφέ στην καθεστωτική Γαλλία, που έχει το μοναδικό σωζόμενο αντίτυπο της Μεταμόρφωσης του Κάφκα. Φοβάμαι ότι είναι αλήθεια…
Βρέχει.
Από το παράθυρό μου, βλέπω τη σκιά από ένα πιτσιρίκι να έχει σκαρφαλώσει στα κάγκελα του απέναντι κτηρίου, να έχει βγάλει το χέρι του έξω για να γεμίσει ένα μπουκάλι νερό… Ειρωνεία. Τα τέσσερα  κατεξοχήν αγαθά του Παρισιού ήταν απαγορευμένα για ιδιοκτησία. Κατοχή  νερού, τροφής, βιβλίων και ειδών τέχνης.

Ο Απόστολος Τσιολακίδης γεννήθηκε το 1991 στην Αλεξανδρούπολη και ζει στο ακριτικό χωριό Γεμιστή, διπλά στον ποταμό Έβρο, το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία. Είναι τελειόφοιτος φοιτητής στο Δ.Π.Θ., στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στην Κομοτηνή. Ως τυπικός βιβλιοφάγος του αρέσει να περνά ώρες διαβάζοντας και πιστεύει πως το βιβλίο είναι το εφόδιο που μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην κοινωνική και διαπολιτισμική του μόρφωση, καθώς το βιβλίο δεν γνωρίζει σύνορα.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω e-mail: apotsio91@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου