Βιβλίο της Σαΐτας προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ!


Στα πλαίσια του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ» του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι φοιτητές με την καθοδήγηση του κυρίου Παύλου Χατζηγιαννάκογλου, προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα online eBook, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στα άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα στα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης (ολική ή μερική τύφλωση), προβλήματα στην ανάγνωση ή κινητικά προβλήματα.

Οι Εκδόσεις Σαΐτα με τη σύμφωνη γνώμη των συγγραφέων, παραχώρησαν τέσσερα ψηφιακά βιβλία στους φοιτητές οι οποίοι επέλεξαν το μυθιστόρημα «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» του Μίνωα-Αθανάσιου Καρυωτάκη. Μπορείτε να δείτε το online eBook που δημιούργησαν πατώντας εδώ

Για την επεξεργασία του υλικού οι φοιτητές χρησιμοποίησαν τους κανόνες που έχουν θέσει διεθνείς Οργανισμοί που ασχολούνται με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα οι W3C, section508 κ.λπ. Εκτός από την επεξεργασία του υλικού, σύμφωνα με τους κανόνες των παραπάνω Οργανισμών, δίνεται η δυνατότητα στους πλοηγούμενους να ρυθμίσουν την απεικόνιση του κειμένου του μυθιστορήματος σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, οι πλοηγούμενοι έχουν την δυνατότητα να ορίσουν το μέγεθος και την οικογένεια της γραμματοσειράς, τα χρώματα του κειμένου και του φόντου καθώς και την απόσταση των γραμμών αλλά και των χαρακτήρων.

Στους πλοηγούμενους που στηρίζονται για την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο σε υποστηρικτικές τεχνολογίες (π.χ. Screen readers) δόθηκε η δυνατότητα να πλοηγούνται στο eBook μόνο με την χρήση του πληκτρολογίου. Για κάθε σελίδα του μυθιστορήματος υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί στον πλοηγούμενο με email το link της σελίδας που διαβάζει (λειτουργία σελιδοδείκτη). To link του σελιδοδείκτη που αποστέλλεται μέσω email στον πλοηγούμενο, εκτός από τη διεύθυνση της σελίδας του μυθιστορήματος που διάβαζε, περιέχει και τις ρυθμίσεις της απεικόνισης που έκανε. Το μυθιστόρημα ελέγχτηκε από τους φοιτητές με τον screen reader NVDA, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του eBook, ειδικότερα από τους πλοηγούμενους με ολική τύφλωση.

Ο κύριος Παύλος Χατζηγιαννάκογλου είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και από το 2006 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως εργαστηριακό προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π), με αντικείμενο τη διεξαγωγή εργαστηριακών μαθημάτων στο εργαστήριο Πληροφορικής του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής και την εν γένει τεχνική υποστήριξη του εργαστηρίου.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλέφωνο: 2310 891355 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Pablo.hatzi@gmail.com

Οι φοιτητές που έκαναν την επεξεργασία του υλικού και τη δημιουργία των ιστοσελίδων είναι οι εξής: Χριστόφορος Αρχοντίδης, Όλγα Βαϊνά, Μόνικα Γιάμου, Ραφαέλα Γκόγκου, Αστέριος Δαμιανός, Γεωργία Θεοδωρίδου, Μαρία Καμπουράκη, Δήμητρα Καραμπίλια, Γεωργία Καραμφυλλίδου, Ιωάννης-Θεολόγος Κερμελίδης, Άννα Κοσετσίδου, Κυριακή Κοσμίδου, Αργυρή Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου, Εύα Πιστάρι, Ειρήνη-Αγλαΐα Ράπτη, Ευαγγελία Ρόκου, Παναγιώτα Ρούσου, Αφροδίτη Σιδηροπούλου, Σοφία Ταντζοπούλου, Γεωργία Χαραλαμπίδου, Άντζελα Χιλάι, Αικατερίνη Χριστίδου

Δημοσίευση σχολίου