Σελιδοδείκτης "Ευχόδεντρο": οδηγίες βήμα-βήμα


Η Μαρία Χατζή, συγγραφέας του οδηγού δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες», μας δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για να φτιάξουμε τον δικό μας σελιδοδείκτη "Ευχόδεντρο", εμπνευσμένο από το παραμύθι «Το δέντρο της αληθινής ευχής» της Χρυσούλας Λουλοπούλου!

Τι υλικά θα χρειαστώ; 

- ένα κομμάτι από χαρτόνι χειροτεχνίας (τύπου Canson), χρώμα: ανοιχτό πράσινο, διαστάσεις: 13x12 cm
- άλλο ένα κομμάτι από χαρτόνι χειροτεχνίας (τύπου Canson), χρώμα: οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ, διαστάσεις: 15x5 cm
- μικρά ασημί αστεράκια (αυτοκόλλητα)
- στενή σατέν άσπρη κορδέλα, μήκους 15 cm
- μια μικρή χάντρα, χρώματος επιλογής σας
- μια μεγαλύτερη χάντρα, χρώματος επιλογής σας
- μια λωρίδα άσπρο χαρτί, διαστάσεις: 20x4 cm
- πολύχρωμο μαλλάκι για πλέξιμο, μήκους 28 cm
- διατρητικό εργαλείο για χαρτί
- ψαλίδι
- κόλλα

- μολύβι

Ωραία! Μόλις συγκέντρωσα τα υλικά. Τι θα πρέπει να κάνω;

1. Στο πράσινο χαρτόνι, σχεδιάστε με το μολύβι σας το επάνω μέρος του δέντρου. Κόψτε το γύρω-γύρω με το ψαλίδι (εικόνα 1) και κολλήστε τα αυτοκόλλητα αστεράκια.
2. Στο καφέ χαρτόνι, σχεδιάστε  τον κορμό του δέντρου και κόψτε το γύρω-γύρω με το ψαλίδι. Ανοίξτε 4 τρύπες, με την καλοξυσμένη μύτη ενός μολυβιού ή μ’ ένα στυλό, στο κέντρο και κατά μήκος του κορμού.
3. Κολλήστε τη μία άκρη της κορδέλας στην επάνω και πίσω πλευρά του κορμού. Αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα. Μετά, περάστε την σατέν κορδέλα μέσα από τις τρύπες που ανοίξατε.
4. Μετά το πέρασμα της κορδέλας από την τελευταία τρύπα, περάστε τις χάντρες στην ελεύθερη άκρη της, πρώτα τη μεγαλύτερη μετά τη μικρότερη. Στο τέλος κάντε έναν κόμπο, που θα κρατάει τις χάντρες.

Για τα βήματα 2, 3 και 4 κοιτάξτε την εικόνα 2, που δείχνει την πίσω πλευρά του κορμού.

5. Στη συνέχεια, κολλήστε το επάνω μέρος του δέντρου στον κορμό.
6. Διπλώστε τη λωρίδα από άσπρο χαρτί στα τρία, κατά μήκος, και ανοίξτε μια τρύπα με το διατρητικό σας εργαλείο στη μία της άκρη. Όταν ξεδιπλώστε τη λωρίδα θα πρέπει να έχετε 3 τρύπες, όπως φαίνονται στην εικόνα 3.
7. Γράψτε μια ευχή στη μέσα πλευρά της λωρίδας σας και ξαναδιπλώστε τη στα 3, όπως ήταν προηγουμένως.
8. Περάστε το πολύχρωμο μαλλάκι μέσα από την τρύπα της διπλωμένης στα 3 λωρίδας και κρεμάστε την ευχή σας από την σατέν κορδέλα του ευχόδεντρου, δένοντας έναν φιόγκο, όπως βλέπετε στην εικόνα 4.


Ο Σελιδοδείκτης «Ευχόδεντρο» είναι έτοιμος! Μπορείτε να δέσετε κι άλλες ευχές στον κορμό του ή να αντικαταστήσετε την ευχή σας με άλλη, όταν πραγματοποιηθεί.


Εικόνα 1 
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4

Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι επίσης και αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, σχεδιάστρια χειροτεχνιών (για παιδιά και ενήλικες), χειροποίητων κοσμημάτων και μικροδιακοσμητικών. Ασχολείται με τη Δημιουργικότητα (Δημιουργική Χειροτεχνία και Δημιουργική Γραφή) εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τώρα δεν εργάζεται πλέον ως καθηγήτρια Αγγλικών. Αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο της στις εκδηλώσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχει εθελοντικά με εργαστήρια διαφόρων δημιουργικών δραστηριοτήτων (κατασκευές και δημιουργική γραφή) κυρίως για παιδιά, αλλά και παρουσιάσεις μεθόδων και τεχνικών δημιουργικής χειροτεχνίας για ενήλικες. Επίσης γράφει σχετικά άρθρα και οδηγίες για χειροποίητες κατασκευές στο διαδίκτυο, στην Αγγλική γλώσσα. Η εθελοντική της συμμετοχή στις εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών, καθώς και η συγγραφή του mini e-book "Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες" με Creative Commons License είναι προσφορά κοινωνικού έργου (χωρίς οικονομικό όφελος για την ίδια), σε μια προσπάθεια προώθησης της δημιουργικότητας και στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου