Ο Ευάγγελος Τζάνος γράφει για τη συνεργασία του με τη Σαΐτα


Με τούτες τις γραμμές μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου από την ηλεκτρονική έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Σύνεργα». Ύστερα από τρεις έντυπες εκδόσεις, είχα αρχίσει να σκέφτομαι μια ηλεκτρονική, περιοχή που διαθέτει τη δική της γοητεία, όσο κι αν «δυσπιστούμε» όσοι συνηθίσαμε το χαρτί και τη μυρωδιά του.

   Έκρινα τις εκδόσεις «Σαΐτα» κατάλληλες για το e-book, κι αμέσως ήρθα σ’ επαφή. Η «Σαΐτα» κέρδισε την εμπιστοσύνη μου από το πρώτο e-mail, καθώς κατατοπίστηκα λεπτομερώς για την πορεία που θα ακολουθούσε το ταξίδι της έκδοσης και προχώρησα δίχως επιφύλαξη. Μετά την απαραίτητη διαδικασία, την αποδοχή των όσων συμφωνήθηκαν, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του βιβλίου. Η διαδικασία ήταν η ίδια που ακολουθείται και στις έντυπες εκδόσεις, όπως τις γνωρίζουμε. Μόνο που εδώ δεν χρησιμοποιήθηκε διόλου χαρτί, λόγω της αυστηρής πολιτικής μη χρήσης χαρτιού. Οι σχετικές αλλαγές έγιναν ηλεκτρονικά. Κατόπιν, ήρθε η σειρά του εξώφυλλου και γράφτηκε το κείμενο του οπισθόφυλλου. Οι εκδόσεις, με επαγγελματική συνείδηση, με κρατούσαν ενήμερο για κάθε στάδιο υλοποίησης, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και θεωρώ ότι επιτεύχθηκε.
   Με τις εκδόσεις «Σαΐτα» αντιμετωπίσαμε το οποιοδήποτε «πρόβλημα» που εμφανίστηκε με αμοιβαίο ενδιαφέρον, ψάχνοντας για την καλύτερη «λύση» του. Έτσι, τα "Σύνεργα" απελευθερώθηκαν στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση στην ανάγνωσή τους.
   Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί, να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στην έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Σύνεργα», την κυρία Μαρία Σύρρου, η προσεχτική ανάγνωση των χειρογράφων την οδήγησε, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, σε καίριες επεμβάσεις, τον ζωγράφο κύριο Νίκο Κυπραίο, που έδωσε, με συγκινητική προθυμία, τη συγκατάθεσή του να χρησιμοποιήσω το εκθαμβωτικό έργο του στο εξώφυλλο, και την κυρία Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη για τον ζήλο που επέδειξε κάνοντας τις τυπογραφικές διορθώσεις. Τέλος, ευχαριστώ τον εκδότη της «Σαΐτας», τον κύριο Ηρακλή Λαμπαδαρίου αφενός για τη σελιδοποίηση της ηλεκτρονικής έκδοσης και αφετέρου για την αξιοπρεπή συνεργασία που είχαμε στο σύνολό της.
   Εύχομαι η «Σαΐτα» να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους της.

Ο Ευάγγελος Ι. Τζάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Η συλλογή διηγημάτων ΣΥΝΕΡΓΑ αποτελεί το πρώτο μέρος της τετραλογίας με τον τίτλο ΤΟ ΤΥΧΑΙΟ. Τα επόμενα μέρη: ΕΝΕΔΡΑ (νουβέλες, εκδ. Μανδραγόρας, 2008), ΛΑΒΗ (διηγήματα, εκδ. Ηριδανός, 2011), ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ (διήγημα, 2012). Άλλες εκδόσεις: ΕΝΑΣ ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ (θέατρο, εκδ. Οργανισμός Γραμμάτων και Τεχνών, 1990), το διήγημα «Περίρρυτος τόπος Τάσου Λειβαδίτη. Η πόλη», στον συλλογικό τόμο Πρακτικά εικοστού τέταρτου συμποσίου ποίησης: Η ποίηση των ύμνων, εκδ. Περί τεχνών, Πάτρα 2005. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά (επιλογή): α) «Σύνοψη μυθιστορημάτων Ιουλίας Ιατρίδη», περ. Απόπλους, 39-40, 2007, σσ. 394-401, β) «Σελιδοδείκτες στο περιοδικό Τομές, έτος 1978»: περ. Απόπλους, 43-44, 2008, σσ. 633-641, «Η διηγηματογραφία του Γεράσιμου Γρηγόρη», περ. Απόπλους, 48, 2010, σσ. 422-438.

Δημοσίευση σχολίου