Επιστροφή Στο Μέλλον


Η ηλεκτρονική έκδοση του παραμυθιού «Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς» αποτέλεσε για μένα μια ξεχωριστή εμπειρία που με βοήθησε να διαπιστώσω αυτό που παλιότερα υποψιαζόμουν και στη συνέχεια έβλεπα κι άκουγα: την ύπαρξη ανθρώπων δημιουργικών, πρόθυμων να αλληλεπιδράσουν μέσα από τις ιδέες τους. Φυσικά δεν μπορούσε  παρά να είναι επιτυχές το εγχείρημα και άριστη η συνεργασία με όλη την ομάδα της Σαΐτας, και ιδιαίτερα με τον δημιουργό της Ηρακλή Λαμπαδαρίου, τη ζωγράφο-εικονογράφο Απολλώνια Παραμυθιώτη, την  Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη, που ανέλαβε τη σελιδοποίηση,  αφού μας ένωνε ένα κοινό όραμα: να ταξιδεύουν τα λογοτεχνικά έργα ελεύθερα μέσα από το Διαδίκτυο, απαλλαγμένα από το βάρος της εμπορευματοποίησής τους.
   


Δε δαιμονοποιώ ούτε καταδικάζω σε καμία περίπτωση το έντυπο βιβλίο αλλά τη λογική-λογιστική των μεγάλων εμπορικών εκδοτικών οίκων που χειραγώγησαν τη λογοτεχνική παραγωγή, διαμόρφωσαν μια εικονολατρική αντίληψη του σύγχρονου βιβλίου, ανήγαγαν το κέρδος σε αυτοσκοπό, μετέτρεψαν το πολιτιστικό συμβάν σε εκδοτικό happening με όρους life style.
   Δεν μπαίνω σε διαδικασία αντιπαραβολής έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου γιατί δεν υπάρχει λόγος. Θεωρώ ότι το ελεύθερο ηλεκτρονικό βιβλίο έρχεται όχι να υποκαταστήσει ούτε να αντικαταστήσει το έντυπο, αλλά να ταράξει τα νερά, επανακαθορίζοντας το λογοτεχνικό έργο μέσα σ’ αυτό που λέμε πολιτιστικό γίγνεσθαι, να επανακαθορίσει τη σχέση εκδότη-δημιουργού, δημιουργού-αναγνώστη.
   Μέσα απ’ το μέλλον ξαναγυρίζουμε στη βάση μας: πολιτισμός δεν είναι το αποτέλεσμα ενός έργου αλλά πρώτα απ’ όλα οι ζυμώσεις και οι πνευματικές διεργασίες που οδηγούν σε αυτό. Η φιλοσοφία που διαπνέει το ελεύθερο ηλεκτρονικό βιβλίο, της απρόσκοπτης έκφρασης κάθε δημιουργικής και καινοτόμου πνοής, χωρίς αποκλεισμούς, της αμεσότητας, της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης μπορεί να ταρακουνήσει το σημερινό χειραγωγημένο πολιτιστικό περιβάλλον που προέρχεται άλλωστε από μια χειραγωγημένη κοινωνία.
   Οι προθέσεις λοιπόν είναι οι καλύτερες. Έτσι κι αλλιώς το ταξίδι μετράει και η Σαΐτα πετάει ήδη ψηλά. Κινείται εξάλλου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «τον ισχυρό άνεμο της αγάπης για το βιβλίο, το γλυκό αεράκι της δημιουργικότητας, το ζέφυρο της καινοτομίας, το σιρόκο της φαντασίας, το λεβάντε της επιμονής, το γραίγο του οράματος».
   Κάπως έτσι έφτασε κι εδώ στον νότο, τρύπωσε απ’ τ’ ανοιχτό μου παράθυρο, την έπιασα στα χέρια, την ξεδίπλωσα, της κέντησα μια καρδιά, την ξαναδίπλωσα, πήρα βαθιά ανάσα και την άφησα να πετάξει ξανά! μέχρι την επόμενη στάση της…

Ο Γιώργος Γρηγοράκης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κι από το 1994 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πάντα του άρεσε να σκαρώνει ιστορίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικότερα με τη συγγραφή. «Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς» το έγραψε το 2007 και την ίδια χρονιά διακρίθηκε με Έπαινο στον 26ο πανελλήνιο λογοτεχνικό  διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει γράψει παραμύθια, διηγήματα, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Η Τεχνογνωσία Της Τελειότητας». Από το Φεβρουάριο του 2012 διατηρεί το ιστολόγιο Λυμένοι κάβοι με γνωστές αλλά και πρωτότυπες αλληγορικές ιστορίες, μυθοπλασίες,  βιβλιοπροτάσεις, απόψεις κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου