Eλληνικά και γαλλικά, φορείς αλληλοκατανόησης των γλωσσών της σλαβικής οικογένειας (βουλγαρικά, ρωσικά)

ΤίτλοςEλληνικά και γαλλικά, φορείς αλληλοκατανόησης των γλωσσών της σλαβικής οικογένειας (βουλγαρικά, ρωσικά)
Συγγραφείς: Αργυρώ Μουστάκη, Χριστίνα Μάρκου, Ιρίνα Σβετσίνσκαγια
ISBN: 978-618-5147-38-9

Συνεργάτης
Σελιδοποίηση: Ηρακλής Λαμπαδαρίου


Σύντομη περίληψη
Μπορεί κάποιος να κατανοήσει μια γλώσσα ακούγοντάς την ή διαβάζοντάς την χωρίς να την έχει ποτέ διδαχτεί ;
Το θεωρητικό μοντέλο της αλληλοκατανόησης, που στοχεύει στην πολυγλωσσία, μας αποδεικνύει πως αυτό είναι εφικτό. Τι είναι απαραίτητο για την επιτυχία του εγχειρήματος;
Για τον ελληνόφωνο που θέλει να κατανοήσει μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα απαραίτητη είναι η γνώση, εκτός της μητρικής του, μιας οποιασδήποτε ξένης γλώσσας και στη συνέχεια η μεταφορά γνώσης.
Εδώ, προσπαθούμε να κατανοήσουμε ‘παθητικά’, με τη συνδρομή δύο φυσικών ομιλητριών, που είναι και συνυπογράφουσες, γραπτά κείμενα σε δύο γλώσσες, τη βουλγαρική και τη ρωσική, γλώσσες της πιο μακρυνής και ‘δύσκολης’ για εμάς οικογένειας γλωσσών, της σλαβικής.
Για την επιτυχία του εγχειρήματός μας στηριχτήκαμε στην εμπειρία μας από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλληλοκατανόησης (Eu+I) στο οποίο συμμετείχε το Τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας καθώς και στις παρατηρήσεις που έγιναν επί σειρά ετών, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μας μαθήματος «Η έννοια της αλληλοκατανόησης για τη διδασκαλία της πολυγλωσσίας».
Επιβεβαιώνουμε δε την αρχική υπόθεσή μας ότι η ‘γλώσσα-γέφυρα’ για την εξοικείωση με τη σλαβική οικογένεια γλωσσών είναι η βουλγαρική (γλώσσα σλαβική αλλά και βαλκανική) και όχι η ρωσική.

Σε επίπεδο λεξιλογίου, η κοινή παρακαταθήκη μεταξύ ελληνικής, γαλλικής, βουλγαρικής και ρωσικής καταδεικνύεται στο τρίτο μέρος της μελέτης αυτής. Παρατίθεται ενδεικτικά μια λίστα διεθνών όρων, μια λίστα δανείων της  βουλγαρικής και ρωσικής από τη γαλλική,  ένα λεξικό δανείων της βουλγαρικής και ρωσικής από την ελληνική όπως και ένα λεξικό δανείων της ελληνικής και βουλγαρικής από την τουρκική. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο πετάει ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τον Απρίλιο του 2015.


Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή .pdf (μέγεθος αρχείου: 1,67 ΜB)


Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και όλα τα βιβλία των Εκδόσεών μας, ταξιδεύει ελεύθερα στο Διαδίκτυο με άδεια Creative Commons 

  
(Αναφορά Δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα 3.0 Ελλάδα)

2 σχόλια: