ιδέα - λέξη - λόγος | Festival of iDEAS 2014

Αναγνώσεις, «απελευθέρωση» και ανταλλαγή βιβλίων, εκθέσεις, performance, επιλεγμένη μουσική και ραδιοφωνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7, με αφορμή το λογοτεχνικό φεστιβάλ «ιδέα • λέξη • λόγος»

Λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, ένα νέο λογοτεχνικό φεστιβάλ που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να εξελιχθεί σε πλατφόρμα ζωντανής και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ συγγραφέων, αναγνωστών, όσων αγαπούν τα βιβλία και τις ιδέες, σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του.

Το φεστιβάλ «ιδέα • λέξη • λόγος», εντάσσεται στα πλαίσια του «Festival of iDEAS», μιας παγκόσμιας διοργάνωσης με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 σε διάφορες χώρες του κόσμου.


Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις χωρίς αντίτιμο, απαραίτητα όμως, με ένα βιβλίο (ή περισσότερα αν θέλετε) που θα «απελευθερωθεί» στη συνέχεια για το φεστιβάλ.

Τα βιβλία που θα μείνουν στο χώρο του Beton7 μετά το τέλος του φεστιβάλ, θα προσφερθούν στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης στον συμβουλευτικό σταθμό των φυλακών Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
22 & 23 Δεκεμβρίου | «Ραντεβού στα τυφλά μ’ ένα βιβλίο» & Αναγνώσεις
Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ, από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ στο καφέ του Beton7. Ελάτε με την παρέα σας να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας και μπείτε σε έναν κόσμο γεμάτο βιβλία και μυστήριο. Σε κάθε τραπέζι, σε κάθε γωνιά του καφέ, βιβλία με καλυμμένα τα εξώφυλλα και τους τίτλους τους, βιβλία ελεύθερα, θα περιμένουν να σας γοητεύσουν και να σας κατακτήσουν με το περιεχόμενό τους. Αφεθείτε στο αισθησιακό παιχνίδι με τις τυπωμένες σελίδες και …φεύγοντας, πάρτε μαζί σας όποιο βιβλίο θέλετε.
Παράλληλα με το «ραντεβού στα τυφλά» με τα ελεύθερα βιβλία, συγγραφείς, κάθε βράδυ μπαίνουν στην παρέα μας, διαβάζοντας αποσπάσματα από το έργο τους και μοιράζονται μαζί μας την καθημερινή μαγεία των ιδεών που γίνονται λέξεις και λόγος.

23 Δεκεμβρίου | «Σκλάβοι στις εμπνεύσεις τους»*
Συγγραφείς και αυτά που τους εμπνέουν, που τους στοιχειώνουν ή τους κυνηγούν. Μια πρωτότυπη και προκλητική performance-installation, στο θέατρο του Beton7, όπου οι ιδέες και οι εμπνεύσεις παίρνουν σάρκα από την σάρκα των συγγραφέων, ανάσα απ’ την ανάσα τους και ζωή απ’ τη ζωή τους. Ανοιχτή όλη μέρα ως έκθεση, που θα εξελιχθεί σε μια απρόβλεπτη performance. Να είστε έτοιμοι για όλα.
*ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», του Κων/νου Θεοτόκη.

22 & 23 Δεκεμβρίου | «Ζωής βήματα, ανθρώπων στιγμές»
Περιπλάνηση ζωής με εικόνες και λέξεις. Αφετηρία, η αποτύπωση στιγμών της πόλης της Καβάλας μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Αναστάσιου Βογιατζίδη και συνοδοιπόροι, αποσπάσματα από τα βιβλία των Εκδόσεων Σαΐτα, επιλεγμένα από τους ίδιους τους συγγραφείς. Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων, στην Καβάλα, ταξιδεύει στην Αθήνα για το φεστιβάλ «ιδέα • λέξη • λόγος», στο χώρο εκθέσεων του Beton7.

Ραδιοφωνικές συναντήσεις
Και τις δύο μέρες του φεστιβάλ, το «ιδέα • λέξη • λόγος» συναντά τους φίλους του βιβλίου, όπου κι αν βρίσκονται. Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στο Chimeres Radio και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στο Beton7ArtRadio, δύο ραδιοφωνικές εκπομπές γεμάτες συζητήσεις γύρω από τη λογοτεχνία, συνεντεύξεις και αναγνώσεις από συγγραφείς και καλή μουσική.

Υποστηρικτές:


Φωτογραφία αφίσας: Byronv2

Δημοσίευση σχολίου