Ζωής βήματα, ανθρώπων στιγμές (30.07.2014)

Με αφετηρία την αποτύπωση στιγμών της Καβάλας μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Αναστάσιου Βογιατζίδη, και με κινητήριο δύναμη τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετείχαν στο εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά του Ηρακλή Λαμπαδαρίου, ολοκληρώθηκε η παράλληλη δράση του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων «Ζωής βήματα, ανθρώπων στιγμές» στο άλσος των Πεντακοσίων.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας οι λεζάντες των οποίων είχαν αποσπάσματα από διάφορα λογοτεχνικά έργα των Εκδόσεων Σαΐτα που είχαν επιλέξει οι συγγραφείς, αφυπνίζοντας συναισθήματα και αισθήσεις. Προσθέτοντας κι άλλα οδηγήθηκαν στο «δέντρο των συναισθημάτων» όπου ο καθένας απομόνωσε ένα μονάχα συναίσθημα για να το ντύσει με ήχους μέσα από το εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων (κλακέτες, ξυλόφωνο, ραβδάκι βροχής, ταμπουρίνο, ντραμς, κιθάρα, ταμπούρλο, μαράκες, φλάουτο, σείστρα), ενώ μπορούσε να του δώσει χρώμα μέσα από το εργαστήριο κατασκευής διακοσμητικών από μεταλλικά καπάκια αναψυκτικών της Μαίρης Λαμπαδαρίου.

Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, η έκθεση φωτογραφίας μπορεί να φιλοξενηθεί και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Εκδόσεις Σαΐτα για περισσότερες πληροφορίες.

Οι φωτογραφίες της δράσης είναι της Διάνας Σεϊτανίδου

Δηλώσεις από τους συντελεστές:

«Κάθε λαός, κάθε χώρα και φυλή κουβαλάει στις αποσκευές της τα δικά της μοναδικά ήθη και έθιμα. Όλα εκείνα που μεταφέρει από γενιά σε γενιά ώστε να μεταδώσει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο ελληνικός λαός στις δικές του αποσκευές είχε πάντα τον πολιτισμό που νομίζω φαντάζει ως η μόνη λύση απέναντι στις ταραχώδεις εποχές που βιώνουμε. Δράσεις όπως η χθεσινή είναι η δική μας απάντηση απέναντι στην παθητικοκοποίηση προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσουμε και να γεμίσουμε τον κόσμο τούτο με χρώματα, αξίες και ιδέες που ίσως να ανυψώσουν τον άνθρωπο και να δώσουν μια διαφορετική πινελιά στην καθημερινότητά του»,
Αναστάσιος Βογιατζίδης

«Σε όλους μας είναι γνωστό το τετριμμένο «μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις». Περιορίζοντας σκόπιμα τον αριθμό τους σε αυτόν που οι συγγραφείς επέλεξαν από τα έργα τους, στοχεύσαμε στους ψιθύρους των λέξεων και στην έκρηξη των συναισθημάτων. Έχοντας αυτό ως πυρήνα, προχώρησε ο σχεδιασμός των υπολοίπων δράσεων, με «πρωταγωνιστές» τους επισκέπτες. Ευχαριστώ θερμά τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρή Γκόνη, για τη φιλοξενία της παράλληλης δράσης μας στον ιστορικό θεσμό που έχει την τιμή να φιλοξενεί η πόλη μας»,
Ηρακλής ΛαμπαδαρίουΔημοσίευση σχολίου