Διάβασε, έτσι κι αλλιώς!

Στο πλαίσιο της εβδομάδας "Διάβασε ένα ebook" (2-8 Μαρτίου 2014), η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη μοιράζεται μαζί σας μερικές σκέψεις της για την ψηφιακή ανάγνωση. Μπορείτε να στείλετε το δικό σας κείμενο στη διεύθυνση: info@saitapublications.gr

Όταν ήμουν μικρή είχα γνωρίσει έναν ποιητή που διάβαζε βιβλία με τη …μύτη του! Έπαιρνε το βιβλίο στα χέρια του, το έφερνε κοντά στην πληθωρική του μύτη και το διάβαζε ξεφυλλίζοντας γρήγορα τα φύλλα. Τον κοιτούσα και νόμιζα πως ρουφούσε τα γράμματα και πως αυτά πήγαιναν κατευθείαν στο μυαλό του. Έτσι, τα μάθαινε όλα! Σαν έπαιρνα τα βιβλία του, όμως, στα χέρια μου, απογοητευόμουν γιατί τα γράμματα στέκονταν ακόμα μέσα στις σελίδες. Τότε, σκεφτόμουν πως με κορόιδευε ή πως είχε βουλωμένη μύτη!

Με τον καιρό, η ανθρωπότητα ανακάλυψε κι άλλους τρόπους για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο κι αυτός που εμένα ενθουσιάζει τελευταία είναι ο ηλεκτρονικός τρόπος ανάγνωσης.

Πρώτον, χάρη στην ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων χιλιάδες δέντρα στον πλανήτη μ’ ευχαριστούν στη νυχτερινή τους προσευχή, γιατί ζουν ακόμα και δεν τα έχουν κόψει για να τα κάνουν χαρτοπολτό.
Δεύτερον, δεν χρειάζεται να εφευρίσκω χώρους στο σπίτι μου, για να χωρέσω τα χάρτινα βιβλία (την τελευταία φορά τακτοποίησα μερικά δίπλα στις κάλτσες μου και μερικά ακόμα πάνω στο πιάνο και ύστερα ακόμα λίγα στον χώρο που περίσσευε δίπλα στα παπλώματα. Τώρα τελευταία διαπιστώνω πως και οι κατσαρόλες νιώθουν λίγη μοναξιά…!).
Τρίτον, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο δημιουργείται πολύ πιο γρήγορα και απελευθερώνεται πιο γρήγορα.
Τέταρτον, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ταξιδεύει πιο γρήγορα και μεταφέρεται πιο εύκολα και,
πέμπτον και σημαντικότερο το ηλεκτρονικό βιβλίο ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε έναν! Και τις περισσότερες φορές είναι δωρεάν ή έχει ελάχιστο κόστος! Αυτό κι αν είναι ευτυχία για έναν βιβλιόφιλο!

Είμαι, λοιπόν, μία ευτυχισμένη βιβλιοφάγος, χωρίς το άγχος του χώρου και του κόστους και με ήσυχη την οικολογική μου συνείδηση!

Διαβάστε, διαβάστε έτσι κι αλλιώς, όρθιοι η ξαπλωμένοι, στο λεωφορείο ή στο τρένο, κλεφτά την ώρα της δουλειάς, στον κήπο, στην παραλία, διαβάστε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν «φωτίζει» μόνο την οθόνη αλλά και το μυαλό σας!

Γνωρίστε τη Σοφία…
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία και τις Κυκλάδες. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών με μουσικές σπουδές πιάνο, θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας. Αφηγείται παραμύθια, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ιστορίας του Θεάτρου και συμβουλευτικής γονέων. Συγγράφει παραμύθια, ποιήματα και άλλες μικρές ιστορίες. Βραβευμένο της παραμύθι είναι ο «Γκανού, ο γιος του πολεμιστή» ενώ τα παραμύθια της «Το νερό και το χώμα» και «Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη» (Εκδόσεις Σαΐτα) κυκλοφορούν σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή.
Έχει συνεργαστεί με κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, παιδικά φεστιβάλ, δημοτικές βιβλιοθήκες, οργανώνοντας κύκλους εργαστηρίων, παιδικές θεατρικές παραστάσεις και ό,τι άλλο δημιουργικό, κατασκευαστικό, ποιητικό, παραμυθοτραγουδιστό!
Είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του αστικού μη  κερδοσκοπικού οργανισμού Future Library.
Με τον ήρωά της, τον φτερωτό Ξεριόλα (που τα ξέρει όλα), πετάει παντού, συλλέγει μουσικές και ιστορίες για μικρούς και μεγάλους και τις διαλαλεί παντού!


Επικοινωνήστε με τη Σοφία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: spolitou@yahoo.gr

[Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο, αντλήθηκε από τη διεύθυνση αυτή]

Δημοσίευση σχολίου