Σκέψεις μαθητών για τα ebooks

Στο πλαίσιο της εβδομάδας «Διάβασε ένα ebook» (2-8 Μαρτίου 2014) οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης ασχολήθηκαν με την ψηφιακή ανάγνωση. Μπορείτε να διαβάσετε μερικές σκέψεις τους για τα ebooks


της Στεφανίας Ασλανίδου

Σήμερα οι βιβλιοθήκες τείνουν να αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία, διότι δίνεται η δυνατότητα να γίνει ανάγνωση από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα και χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στη βιβλιοθήκη. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για προϊόντα που έχουν εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή ή σε διάφορα πολυμέσα, ειδικά αυτά τα προϊόντα οπτικών δίσκων όπως CD-ROM. Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι ότι απαιτείται ειδική συσκευή ανάγνωσης για τη χρήση τους και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

του Κώστα Θαγγόπουλου

Αρχίζοντας θα πω πως τα e-books σε ταξιδεύουν στον κόσμο του ηλεκτρονικού βιβλίου και αυτό σε βοηθάει σε όλη σου τη ζωή.

Προτερήματα
- Πρώτα από όλα μπορείς να κουβαλάς μαζί σου όσα βιβλία θες και χωρίς να πέσει έστω και μία σταγόνα ιδρώτα από το πρόσωπό σου
- Πολλά βιβλία μπορούν να διασωθούν κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ή ενός σεισμού
- Είναι πολύ εύχρηστα και συνήθως φθηνότερα (ή και δωρεάν) από τα έντυπα βιβλία
- Για τα μικρά παιδιά (που δεν ξέρουν να διαβάζουν) στα βιβλία ακούγεται η φωνή ενός αφηγητή με αποτέλεσμα το μικρό παιδί να καταλάβει το βιβλίο (κάτι ανάλογο ισχύει και για τους τυφλούς)
- Η έκδοση αλλά και η αναπαραγωγή τους είναι απολύτως φιλική με το περιβάλλον
        
Συνοψίζοντας, μπορώ να πω πως τα e-books είναι, από ό,τι φαίνεται, αναπόσπαστο κομμάτι ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.

του Λευτέρη Καλαθά

Στα πλαίσια του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης ασχοληθήκαμε με τα e-books καθώς αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα των e-books. Γράψαμε λοιπόν κάποια πλεονεκτήματά τους. Μερικά από αυτά είναι:

1. Είναι πάρα πολλά ΔΩΡΕΑΝ
2. Μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά e-books μαζί μας όπου και να πάμε
3. Για τους τυφλούς, τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να διαβάσουν, υπάρχουν συστήματα τα οποία διαβάζουν τα e-books
4. Δεν καταλαμβάνουν χώρο στη βιβλιοθήκη μας

της Δέσποινας Καμτσικλή

Τα e-books βοηθάνε τα παιδιά που δε βλέπουν και ξέρετε πώς; Μπορούν  να μπαίνουν στο διαδίκτυο και να διαβάζουν βιβλία από εκεί. Επίσης διευκολύνει τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία μιας και υπάρχουν πάρα πολλά e-books εντελώς δωρεάν. Και το κυριότερο: μέσα σε ένα usb μπορείς να χωρέσεις αρκετά μεγάλο αριθμό βιβλίων και να τα πάρεις μαζί σου όπου κι αν πας.

της Μαρίνας Καρποζήλου

Αυτό τον καιρό αποφάσισα να ασχοληθώ με τα ηλεκτρονικά βιβλία ονόματι e-books. Τα βιβλία αυτά μπορείς να τα βρεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου!!!

ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ E-BOOKS
- Δεν φθείρονται και δεν χαλάνε
- Αρκετά είναι δωρεάν
- Δεν πιάνουν χώρο
- Το  ίδιο e-book μπορεί να διαβαστεί ταυτοχρόνως από αμέτρητους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη
- Τα e-books μπορούμε να τα κουβαλήσουμε είτε σε κινητό είτε σε USB

- Όταν αγοράσεις ένα βιβλίο μπορεί να μην σου αρέσει και να πάνε χαμένα τα χρήματα που έδωσες αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα e-books, γιατί άμα δεν σου αρέσει μπορείς να προχωρήσεις σε κάποιο άλλο

του Γιάννη Μυρισίδη

Όλα τα πράγματα στον κόσμο έχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά. Έτσι θα σας γράψω μερικά θετικά των E-books.

- Είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον επειδή δεν είναι απαραίτητη η μαζική κοπή δέντρων και η χρήση τοξικού μελανιού
- Δεν καταλαμβάνουν καθόλου φυσικό όγκο
- Δεν είναι δαπανηρά για τον εκδότη
- Η ταχύτητα πρόσβασης σε αυτό
- Η δυνατότητα αλλαγής γραμματοσειράς

- Μπορείς να το κουβαλήσεις παντού

Δημοσίευση σχολίου