Η "Δαντέλα από τον Λίγηρα" στις σελίδες του Bonus Mall mag!

Δαντέλα από τον Λίγηρα

Γράφει ο Βασίλης Πουλημενάκος, Συγγραφέας

Πριν ξεκινήσει αυτή την πτήση με τη Σαΐτα, η «Δαντέλα από τον Λίγηρα» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια σταγόνα στο ομώνυμο ποτάμι της δυτικής Γαλλίας και από έναν ήχο της σιωπηλής πόλης της Μεδίνας στη Μάλτα. Από τις πρώτες γραμμές  η ηρωΐδα, η Amandine, ντύθηκε με τον ρομαντισμό της εποχής της Αναγέννησης κάτω από τη βυσσινιά της μπέρτα, αλλά γρήγορα ξέφυγε όπως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις των νεαρών κοριτσιών. Κι έφυγε κλεφτά με τη γαλέρα του Di Angelo για τα βάθη της Ανατολής όπου έμελε να ζήσει τον πρώτο της έρωτα διανθισμένο με ανατολίτικο αισθησιασμό σε όλο του το μεγαλείο.

Ένα πάντρεμα είναι το βιβλίο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στους τύπους των πολιτισμών της Δύσης με την Ανατολή. Μια γέφυρα. Αν και διαδραματίζεται χρονικά στο 1590 με τις τόσες αντιθέσεις, διαμάχες και διαφορετικές νοοτροπίες, στην πορεία λειαίνουν οι γωνίες και τα χαρακτηριστικά όλων γίνονται οικεία, σα να πρόκειται για ανθρώπους και καταστάσεις της διπλανής μας πόρτας.

Και γύρω απ’ όλα και μέσα η αγάπη. Αυτό το προαιώνιο αμάρτημα ή ευλογία, αυτό που ούτε ξέρει ούτε θέλει να κρίνει, απλά όταν έρχεται, αφήνεσαι να ταξιδεύεις κι όπου βγει. Για τόσο, όσο. Όπως καταλήγει και το βιβλίο:

«..Στην αγάπη τίποτα δεν απαιτείται. Και τίποτα δεν χαρίζεται. Πολλές φορές το τίμημα της αγάπης είναι βαρύ σαν αλγέρικο σπαθί κι ακριβό όσο μια δαντέλα από το Λίγηρα…»


Είχα τη χαρά αυτή τη νουβέλα να την «απελευθερώσω» στους αναγνώστες και στον απέραντο ουρανό του διαδικτύου μέσα από τις φιλόξενες Εκδόσεις Σαΐτα, με την επιμέλεια και φιλολογική φροντίδα τους δημιουργού τους Ηρακλή Λαμπαδαρίου. Στην πτήση συνταξιδεύουμε με τον Κωνσταντίνο Παπαεμμανουήλ που έχει φιλοτεχνήσει τα υπέροχα έργα με τις γαλέρες στα εξώφυλλα. Και τους δύο ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία. Με τις Εκδόσεις Σαΐτα έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα και δύο μανιάτικα αφηγήματά μου με ξεχωριστό σκεπτικό το καθένα: «Η Νεράιδα της Μάνης» και «Η σύγκρια».

Μπορείτε να δείτε το παραπάνω άρθρο στη σελίδα 88 του περιοδικού (Τεύχος 21, Δεκέμβριος 2013) και να διαβάσετε κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, πατώντας εδώ.

* * *

Λίγα λόγια για το Bonusmall magaz!ne από τους ίδιους τους δημιουργούς του...


Το i του Magaz!ne (που σημαίνει info, πληροφορία) το αναποδογυρίσαμε και το κάναμε θαυμαστικό γιατί πιστεύουμε περισσότερο στην έκπληξη!
Δημιουργήσαμε αυτό το περιοδικό με φίλους, που όλοι μας εκπλήσσουν, με τα κείμενά τους και μας συγκινούν. Γράφουμε για όλα αυτά που αγαπάμε, που θαυμάζουμε, που μας θυμώνουν, που δικαιολογούμε, που θέλουμε ν’ αλλάξουμε.
Όλοι εμείς στο περιοδικό, πιστεύουμε ότι δεν είναι «τυχαίο» που βρεθήκαμε σ’ αυτό το όχημα που λέμε ...“Μagaz!ne”.

Δημοσίευση σχολίου