Παραμύθι: πηγή γνώσης (30.11.2013)

Πραγματοποιήθηκε από τις 18:00 έως τις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, το πρώτο μέρος του διήμερου φιλαναγνωσίας που έδωσε την αφορμή για συζήτηση με θέμα: «Ένα απόγευμα χωρίς τηλεόραση: πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα;».

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά τους μέσα από τα βιβλία της Σαΐτας. Το θέμα αναπτύχθηκε από τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου, Δημιουργό των Εκδόσεων Σαΐτα, χωρισμένο σε 4 κεντρικές θεματικές: «Σερβίρισμα!» (παραμύθια που περιέχουν δραστηριότητες στο τέλος), «Ανακάτεμα» (παραμύθια με δραστηριότητες στο κείμενό τους), «Επιλογή υλικών – Νέα συνταγή» (παραμύθια που μπορούν να αξιοποιηθούν τμηματικά), «Ενδεικτικό menu» (βιβλία για γονείς και εκπαιδευτικούς με ιδέες, δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές ασκήσεις).
Ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος-δημιουργός της «Παραμυθοκουζίνας», ανέπτυξε πρακτικούς τρόπους για να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και το διάβασμα ενώ η Στεφανία Βελδεμίρη, ζωγράφος-συντηρήτρια-δημιουργός της «Παραμυθοκουζίνας», παρουσίασε τη «Μαγική τράπουλα των παραμυθιών». Μοίρασε τα τραπουλόχαρτά της στους συμμετέχοντες οι οποίοι, με τη βοήθειά της, έφτιαξαν ένα παραμύθι για ένα ανάποδο χωριό όπου απαγορεύονταν οι άνεμοι και έτσι δεν μπορούσε να πετάξει καμία σαΐτα. Στο τέλος του παραμυθιού, μέσα από αναπάντεχες εξελίξεις και ανατροπές που σκαρφίστηκαν οι συμμετέχοντες, το χωριό απέκτησε και πάλι ανέμους με τους κατοίκους να γιορτάζουν τα σαϊτοπετάγματα.


Οι Εκδόσεις Σαΐτα ευχαριστούν τον Δήμο Καβάλας δίχως τη στήριξη του οποίου δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.


Δημοσίευση σχολίου