Ο Κώστας Στοφόρος γράφει για τη συνεργασία του με τη Σαΐτα

Τι παράξενα πράγματα! Τα πιο αναπάντεχα και μαγικά πράγματα στη ζωή έρχονται -συνήθως- από εκεί που δεν τα περιμένεις.
Έτσι δεν θα μπορούσα να φανταστώ -όταν με συγκίνηση διάβαζα ότι βρέθηκε μια χαμένη ιστορία του αγαπημένου μου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- πως αυτό θα έφερνε στη ζωή μου πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!


Με τη φίλη Χριστίνα Μαρκουλάκη από το Ηράκλειο, όπου καινοτομεί μαθαίνοντας την αγγλική γλώσσα και τον πολιτισμό στα παιδιά και τη Στεφανία Βελδεμίρη –τη φίλη και συνοδοιπόρο στα ταξίδια της Παραμυθοκουζίνας- από τη Θεσσαλονίκη αποφασίσαμε αν φτιάξουμε ένα βιβλιαράκι μεταφράζοντας και εικονογραφώντας (η Στεφανία) το παραμύθι του Άντερσεν.
Με τη συνδρομή του Γιάννη Φαρσάρη το παραμύθι ταξίδεψε μέσω του openbook ελεύθερα στο διαδίκτυο… Εκεί το είδε ένας άγνωστός μας τότε νέος και δημιουργικός άνθρωπος από την Καβάλα: Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου.
Ανήσυχο και εξερευνητικό πνεύμα ανακάλυψε στο διαδίκτυο τα τέσσερα χρωματιστά παραμύθια που είχαμε φτιάξει με τη Στεφανία Βελδεμίρη και τα είχαμε δημοσιεύσει στα μπλογκ μας.
Με ένα ευγενικό και ζεστό μειλ μας ρώτησε πως θα μας φαινόταν να κυκλοφορούσαν σε e-book. Η εποχή μας έχει κάνει επιφυλακτικούς κι έτσι ρώτησα και έψαξα πριν απαντήσω.
Ανακάλυψα με τη σειρά μου μια πολύ όμορφη δουλειά, μια δουλειά ψυχής. Οι εκδόσεις Σαΐτα υπηρετούν τον πολιτισμό που ονειρεύομαι: Δημιουργίες ελεύθερες και ανοικτές. Ένα δίκτυο ανθρώπων που δεν πιστεύει πως όλα μετριούνται σε χρήμα…
Είπα το ναι και οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν. Εξαιρετική δουλειά και απίστευτη ταχύτητα. Τα παραμύθια μας απέκτησαν μια μορφή που τα έκανε πιο όμορφα καις τα δικά μας μάτια. Άσε που ο Ηρακλής φρόντισε και για όλα τα γραφειοκρατικά –που μου προκαλούν ανατριχίλα και …αλλεργία.
Τα παραμύθια ταξιδεύουν πια ελεύθερα: Κόκκινο για την Άνοιξη, Κίτρινο για το Καλοκαίρι, Πορτοκαλί για το Φθινόπωρο, Λευκό για το Χειμώνα… Απ’ όσο ξέρω χιλιάδες είναι οι επισκέπτες τους! 
Με αφρομή την έκδοση και κυκλοφορία των βιβλίων ανακάλυψα πολλά όμορφα βιβλία. Σε ένα στάθηκα λίγο περισσότερο: Το Παράξενο ταξίδι του Μεσιέ Βερν της Cristina Chiappinelli. Ένας μοναδικός τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Ιούλιο Βερν.
Στο Πόρτο Ράφτη κάναμε μια βραδιά παραμυθιού όπου διαβάσαμε το βιβλίο και φτιάξαμε παραμύθια με τη Μαγική Τράπουλα με έμπνευση από τον Ιούλιο Βερν.
Αυτή ήταν η αφορμή να γνωρίσω κι άλλους δημιουργικούς ανθρώπους που βοήθησαν στην επιτυχία της βραδιάς. Φανταστείτε ότι η αφίσα για την βραδιά παραμυθιού σχεδιάστηκε στη Ρώμη!
Θα νόμιζε κανείς ότι έχει φτάσει όλη η ιστορία στην κορύφωσή της. Κι όμως όχι!
Η επόμενη ιδέα του Ηρακλή ήταν να μεταφράσουμε τα παραμύθια στα αγγλικά. Μου φάνηκε τρελό! Όμως να και πάλι το δίκτυο των εθελοντών της Σαΐτας. Ήδη έχω στα χέρια μου -την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- τις μεταφράσεις του Κόκκινου και του Πορτοκαλί παραμυθιού.
Η ιστορία της «Σαΐτας» μοιάζει η ίδια με παραμύθι! Μόνο που έχει την ιδιότητα να είναι αληθινό!
Έτσι τώρα περιμένω να κάνουμε και μια βραδιά παραμυθιού στην Καβάλα, αναμένοντας τις νέες ιδέες του Ηρακλή Λαμπαδαρίου, που ξέρει όμως και αν τις υλοποιεί.
Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο σε αυτή την περίπτωση!

Κώστας Στοφόρος

ΥΓ. Η άλλη έκπληξη ήταν η κυκλοφορία του πανέμορφου παραμυθιού της Στεφανίας Βελδεμίρη "Το αγόρι, το κορίτσι καιμια τόση δα μικρούλα πραγματικότητα" που ομόρφυνε το καλοκαίρι μας και θα είναι η έμπνευση για τη 2η Βραδιά Παραμυθιού

Ο Κώστας Στοφόρος σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο, δούλεψε μια εικοσαετία στην τηλεόραση, περνώντας από όλα τα μεγάλα κανάλια, μέχρι που εξαντλήθηκαν τα όρια αν(τ)οχής του.
Εργάστηκε τρία χρόνια στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ τώρα συνεργάζεται με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ίδρυμα Τσάτσου).
Έχει γυρίσει μια σειρά ντοκιμαντέρ με ταξίδια στην Ελλάδα και εξακολουθεί να γράφει σε περιοδικά και εφημερίδες.
Παρόλα αυτά απέκτησε μέσα σε αυτά τα χρόνια και τρία παιδιά!
Έχει γράψει κάμποσα βιβλία, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Μια νουβέλα, δυο συλλογές διηγημάτων, ένα ιστορικό βιβλίο, ένα λεύκωμα, ένα παραμύθι, τέσσερα βιβλία για γονείς.
Χωρίς να το πιστεύει, έβαλε στο χαρτί (ή μάλλον στον υπολογιστή) τέσσερα Χρωματιστά παραμύθια (Κόκκινο, Κίτρινο, Πορτοκαλί και Λευκό) με έμπνευση τις ζωγραφιές της Στεφανίας Βελδεμίρη. Χιλιάδες άνθρωποι τα διάβασαν αυτά τα δυο χρόνια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Το φθινόπωρο του 2011 έφτιαξαν την «Παραμυθοκουζίνα» κι από τότε έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα φτιάχνοντας παραμύθια με τα παιδιά. Ό,τι και να γινόταν, κάθε Σάββατο μεσημέρι μαγειρεύανε τα παραμύθια τους στο χώρο «Τέχνης Βήματα».
Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς δημιούργησαν τη «Μαγική Τράπουλα» που τους βοήθησε να φτιάχνουν ακόμη καλύτερες ιστορίες.
Καθώς οι μεγάλοι άρχισαν να ζηλεύουν, τους έφτιαξαν ένα Ημερολόγιο με 15 μήνες και 15 σύντομα παραμύθια με τη συνεργασία του περιοδικού «Εξώστης».
Συχνά έχει μιλήσει και συζητήσει με γονείς για θέματα που αφορούν στην ανατροφή και τη διατροφή των παιδιών.
Από φέτος το φθινόπωρο συνδυάζοντας… «δουλειά» και διασκέδαση (!), διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά και ενηλίκους αλλά φτιάχνει και παραμύθια παίζοντας θέατρο και κουκλοθέατρο, μαγειρεύοντας μαζί με τα παιδιά.

Από τις Εκδόσεις Σαΐτα κυκλοφορούν τα παρακάτω παραμύθια του:

1 σχόλιο: