Μαζί


     
Γνωρίστηκαν σε κοινό διαδικτυακό τόπο όπου έγραφαν παράλληλα, αλλά τους χώριζε μια θάλασσα. Η Ευρυδίκη στην Αθήνα, ο Γιάννης στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκείνη ήδη γνωστή συγγραφέας, με αρκετά βιβλία στο ενεργητικό της, εκείνος «μαθητευόμενος».
     Διαβάζοντας ο ένας τα διηγήματα του άλλου, παρατήρησαν πως η γραφή τους ταίριαζε εντυπωσιακά. Κατά πολύ επίσης και τα θέματά τους. Έτσι, ένα απριλιάτικο βράδυ του ’12, η Ευρυδίκη πρότεινε: “Tί θα ΄λεγες να γράψουμε κάτι μαζί;”

     Μετά από μερικές, ελάχιστες, στιγμές έκπληξης και περισυλλογής γύρω από το εφικτό του πράγματος, το επίδοξο συγγραφικό δίδυμο ξεκίνησε πραγματικά να γράφει το πρώτο διήγημα. Για έναν άνθρωπο κι ένα σκύλο. Κομμάτι κομμάτι, παράγραφο παράγραφο, ο ένας έγραφε κι ο άλλος συνέχιζε. Οι συνέχειες ταξίδευαν με διαδοχικά διαδικτυακά μηνύματα, μέρα ή νύχτα, συνοδευόμενες από μαραθώνιες συζητήσεις μέσω τηλεφώνου. Όταν το πρώτο διήγημα ολοκληρώθηκε, το αποτέλεσμα άφησε και τους δύο κάτι περισσότερο από ικανοποιημένους. Ενθουσιασμένους!
     Έτσι, δίχως άλλη σκέψη, αποφάσισαν να γράψουν κι άλλα. Όταν οι ιδέες μαζεύτηκαν, σκαρφίστηκαν κάτι πρωτότυπο. Να ...ζευγαρώσουν τις ιστορίες! Δυο διηγήματα για κάθε θέμα. Πρώτα ένα μελαγχολικό και σοβαρό. Έπειτα ένα αστείο κι ανάλαφρο. Σε κάθε διήγημα, οι δύο παραμυθάδες επέλεγαν ο καθένας ένα ρόλο. «Εγώ ο Παναγής, εσύ η Μαρίτσα. Εγώ ο κυρ Αναστάσης, εσύ η Λίζα, ο αδέσποτος σκύλος».
     Εννέα μήνες γραφής και διορθώσεων έδωσαν τις οκτώ ενότητες που έχετε στα χέρια σας. Διόρθωση. Στα μάτια σας, μια που το βιβλίο είναι ψηφιακό. Στο πνεύμα της εποχής και σε καιρούς δύσκολους η Ευρυδίκη και ο Γιάννης παρέδωσαν τη δουλειά τους στον Ηρακλή και την ομάδα του, για να την κάνει «σαΐτα». Και έκανε την καλύτερη δουλειά!
     Από τις τέσσερις Απριλίου 2013 λοιπόν, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη γέννηση της ιδέας, οκτώ ενότητες, οκτώ θέματα, δεκαέξι διηγήματα, γραμμένα όλα από την αρχή ως το τέλος από δυο καλούς φίλους πετούν σαν σαΐτα στον ουρανό του διαδικτύου. Αν περάσει μπροστά σας πιάστε τη και «ξεδιπλώστε τη». Έπειτα, αν θέλετε, ξεφυλλίστε και διαβάστε. Θα σας ξυπνήσει τη συγκίνηση, το γέλιο, την ανατριχίλα, την αγάπη για τετράποδους φίλους, τη λαχτάρα για χορό, τη νοσταλγία για τα παλιά, την ανάγκη για έρωτα. Απλές καθημερινές ιστορίες γεμάτες εικόνες. 
     Κι αν είστε αμετανόητοι εραστές του χαρτιού και της παράδοσης, αξίζει ίσως μια δεύτερη σκέψη, γιατί το μέλλον μοιάζει όλο και πιο ψηφιακό. Τα συναισθήματα όμως που γεννά η γραφή και η ανάγνωση θα μένουν ίδια παντοτινά.

Ευρυδίκη Αμανατίδου - Γιάννης Γ. Λαμπράκης, 16 διηγήματα σε κοινή γραφή, ένα βιβλίο για το άσπρο και το μαύρο της ζωής,
από τις ψηφιακές εκδόσεις «Σαΐτα»


Μπορείτε να δείτε το παραπάνω άρθρο στις σελίδες 60-61 του περιοδικού (Τεύχος 14, Μάιος 2013) και να διαβάσετε κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, πατώντας εδώ.

* * *

Λίγα λόγια για το Bonusmall magaz!ne από τους ίδιους τους δημιουργούς του...


Το i του Magaz!ne (που σημαίνει info, πληροφορία) το αναποδογυρίσαμε και το κάναμε θαυμαστικό γιατί πιστεύουμε περισσότερο στην έκπληξη!
Δημιουργήσαμε αυτό το περιοδικό με φίλους, που όλοι μας εκπλήσσουν, με τα κείμενά τους και μας συγκινούν. Γράφουμε για όλα αυτά που αγαπάμε, που θαυμάζουμε, που μας θυμώνουν, που δικαιολογούμε, που θέλουμε ν’ αλλάξουμε.
Όλοι εμείς στο περιοδικό, πιστεύουμε ότι δεν είναι «τυχαίο» που βρεθήκαμε σ’ αυτό το όχημα που λέμε ...“Μagaz!ne”.

Δημοσίευση σχολίου