Πασχαλινός σελιδοδείκτης: οδηγίες βήμα-βήμα


Η Μαρία Χατζή, συγγραφέας του οδηγού δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες», μας δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για να φτιάξουμε τον δικό μας πασχαλινό σελιδοδείκτη!


Τι υλικά θα χρειαστώ;

- ένα κομμάτι κίτρινο χαρτί χειροτεχνίας (14cm x 7cm)
- ένα τετράγωνο πορτοκαλί χαρτάκι (1cm x 1cm)
- 2 τετράγωνα άσπρα χαρτάκια (2,5cm x 2,5cm το καθένα)
- μαύρο μαρκαδόρο
- ένα κομματάκι στενή κορδέλα, μήκους 5cm, χρώμα: ροζ ή γαλάζιο
- μολύβι
- ψαλίδι
- κόλλα

Ωραία! Μόλις συγκέντρωσα τα υλικά. Τι θα πρέπει να κάνω;

1. Σχεδιάστε, με το μολύβι σας, στο κίτρινο χαρτί χειροτεχνίας δύο χωριστά τέταρτα του κύκλου.
2. Στο ένα από αυτά επεκτείνετε τις δύο πλευρές του δημιουργώντας «αυτιά», όπως δείχνει η εικόνα 1. Αυτή θα είναι η μπροστινή όψη του σελιδοδείκτη σας (η καλή). Ψαλιδίστε όλες τις γωνίτσες των «αυτιών». Έπειτα, κόψτε τα δύο αυτά τέταρτα του κύκλου γύρω-γύρω με το ψαλίδι.
3. Βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό με τα «αυτιά» να είναι από κάτω. Διπλώστε τα «αυτιά» προς τα πάνω, όπως δείχνει η εικόνα 2.
4. Μετά, κολλήστε τα στο επάνω τέταρτο του κύκλου. Αυτή είναι η πίσω όψη του σελιδοδείκτη σας (η ανάποδη).
5. Γυρίστε τον σελιδοδείκτη, τώρα, από την καλή και στριφογυρίστε λίγο το τετράγωνο πορτοκαλί χαρτάκι, μέχρι που να μοιάζει με ράμφος - κολλήστε το. Χρησιμοποιήστε τον μαύρο μαρκαδόρο για να σχεδιάσετε τη γραμμή του ράμφους.
6. Διπλώστε την κορδέλα στη μέση, κολλήστε την στην κορυφή του σελιδοδείκτη (στη γωνία του) και ψαλιδίστε τις άκρες της (να γίνουν μυτερές).
7. Με τον μαύρο, πάλι, μαρκαδόρο ζωγραφίστε τα μάτια – αν θέλετε βάλτε και βλεφαρίδες.

Για τα βήματα 5, 6 και 7 κοιτάξτε την εικόνα 3.

8. Στη συνέχεια, σχεδιάστε με το μολύβι, πάνω στα δύο τετράγωνα άσπρα χαρτάκια, δύο ίδια φτερά (μπορείτε να σχεδιάσετε πρώτα το ένα και να το χρησιμοποιήσετε σαν πατρόν για το δεύτερο). Κόψτε τα και κολλήστε τα στην πίσω πλευρά του σελιδοδείκτη σας, ένα δεξιά κι ένα αριστερά, όπως φαίνονται στην εικόνα 4.

Η κόλλα στη μία πλευρά του σελιδοδείκτη σας πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά πριν τον γυρίσετε από την άλλη.

Το πασχαλινό σας πουλάκι είναι έτοιμο να στολίσει κάποια γωνίτσα των σελίδων του βιβλίου σας (Εικόνα 5).

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνοντας κλικ επάνω τους.

 Εικόνα 1

Εικόνα 2

 Εικόνα 3

Εικόνα 4

 Εικόνα 5




Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι επίσης και αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, σχεδιάστρια χειροτεχνιών (για παιδιά και ενήλικες), χειροποίητων κοσμημάτων και μικροδιακοσμητικών. Ασχολείται με τη Δημιουργικότητα (Δημιουργική Χειροτεχνία και Δημιουργική Γραφή) εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τώρα δεν εργάζεται πλέον ως καθηγήτρια Αγγλικών. Αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο της στις εκδηλώσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχει εθελοντικά με εργαστήρια διαφόρων δημιουργικών δραστηριοτήτων (κατασκευές και δημιουργική γραφή) κυρίως για παιδιά, αλλά και παρουσιάσεις μεθόδων και τεχνικών δημιουργικής χειροτεχνίας για ενήλικες. Επίσης γράφει σχετικά άρθρα και οδηγίες για χειροποίητες κατασκευές στο διαδίκτυο, στην Αγγλική γλώσσα. Η εθελοντική της συμμετοχή στις εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών, καθώς και η συγγραφή του mini e-book "Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες" με Creative Commons License είναι προσφορά κοινωνικού έργου (χωρίς οικονομικό όφελος για την ίδια), σε μια προσπάθεια προώθησης της δημιουργικότητας και στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου