Αγκαλιά με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη

Η Χριστίνα Αναστάση, Φιλόλογος, μας στέλνει τις εντυπώσεις που σχημάτισε από τη συμμετοχή της στην ενημερωτική εκδήλωση για τα ebooks που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στις 12.00 το μεσημέρι, στο i-bank store που βρίσκεται στο The Mall Athens, με θέμα "Ψηφιακό βιβλίο: διαβάζοντας παντού, διαβάζοντας περισσότερο!".

     Έχουν περάσει περίπου 500 χρόνια από την εμφάνιση της τυπογραφίας κι οι εξελίξεις είναι ήδη πολλές. Από την περίοδο του χαρτιού και του βιβλίου έχουμε τώρα μεταβεί στην εποχή του e-book και των gadgets. Όπως τόνισε κι ο κος Μιχάλης Καλαμαράς στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Ηλεκτρονικός Αναγνώστης με θέμα “Για να διαβάζουμε περισσότερο και σε όποιο μέρος βρισκόμαστε”, η συσκευή που θα μας βοηθήσει να διαβάζουμε ηλεκτρονικά πια βιβλία δεν είναι άλλη παρά ένας e-book reader ή αλλιώς ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης.

     Η όλη αυτή διαδικασία ξεκίνησε από προσωπικά κίνητρα. Σε περίπτωση που κάποιος φιλαναγνώστης μετακόμιζε, θα χρειαζόταν κούτες ολόκληρες για να μεταφέρει όλα του τα λογοτεχνικά και μη βιβλία. Όπου βρισκόμαστε και όπου σταθούμε, μπορούμε πολύ εύκολα να διαβάσουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.
          Η ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων ξεκίνησε στις Η.Π.Α., επεκτάθηκε στη Βρετανία κι έφτασε και στην Ελλάδα το 2010. Κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης, μπορεί μεν να θολώνει λίγο η εικόνα όταν βρισκόμαστε στην παραλία και να είναι ασπρόμαυρη η οθόνη αλλά δεν παύει να είναι ελαφρύ και η μπαταρία του να διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες. Φανταστείτε ότι με μία φόρτιση μπορείτε να διαβάσετε περίπου 5 βιβλία 400 σελίδων έκαστο. Χωράει δε μία ολόκληρη βιβλιοθήκη με περιεχόμενο γύρω στα 1.500 e-books μεγέθους 1.5 GB. Ένα άλλο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση και να ανατρέξουμε σε ενσωματωμένα λεξικά που περιέχει ο ηλεκτρονικός αναγνώστης.
          Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πιο εύχρηστα από τα τυπωμένα διότι μας επιτρέπουν τη γρήγορη μετάβαση στις δικές μας υποσημειώσεις. Μπορούμε ωστόσο να υπογραμμίζουμε τμήματα του βιβλίου χωρίς να το λερώνουμε. Ακόμη, τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι διαθέσιμα και προσιτά για το ευρύ κοινό καθώς δεν εξαντλούνται ποτέ και μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στο διαδίκτυο.
          Το διεθνές πρότυπο για τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι το e-pub (electronic publishing). Σε αρχείο pdf ναι μεν μπορούμε να εστιάσουμε κάνοντας zoom αλλά παραμορφώνεται η σελίδα ενώ στα e-books μπορούμε να αλλάξουμε τα περιθώρια χωρίς αυτά να χαλάσουν και να κάνουμε επανασελιδοποίηση του κειμένου.

Ηλεκτρονικά βιβλία μπορείτε να βρείτε δωρεάν από το Project Gutenberg, την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OpenBook, τις Εκδόσεις Σαΐτα, τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις, τις Εκδόσεις Αρχίγραμμα, τις Εκδόσεις Δήγμα, τις Εκδόσεις Vakxikon καθώς επίσης και από άλλους εκδότες και συγγραφείς. Παράλληλα, μπορείτε να δανειστείτε ηλεκτρονικά βιβλία από το Ινστιτούτο Θερβάντες και Γκαίτε αντίστοιχα. Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν γύρω στα 4.000 ελληνικά e-books σε 70 εκδότες. Βάσει στοιχείων όμως, κάθε χρόνο εκδίδονται 8.000 τυπωμένα βιβλία. Νέοι ορίζοντες ανοίγουν και το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο!

Δημοσίευση σχολίου