Ο Κώστας Τσουρής γράφει για τη συνεργασία του με τη Σαΐτα

Οι Εκδόσεις Σαΐτα ήταν έκπληξη για μένα. Μετά από λιγόλεπτους δισταγμούς αποφάσισα να δεχτώ το πείραμα. Γιατί, για κάποιον της ηλικίας μου, πείραμα ήταν. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.
Εύχομαι η προσπάθεια να στεριώσει γερά. Χίλια ευχαριστώ: σε έναν αχάριστο περίγυρο βρήκα κάτι τελείως διαφορετικό. Να πω αγνό; Είναι λίγο. Συνεχίστε το πέταγμα, όσο πιο ψηλά μπορείτε.

Κώστας Τσουρής


Ο Κώστας Τσουρής γεννήθηκε στην Καβάλα το 1952. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της ίδιας πόλης (1970). Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1971–1974). Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988).
Εργάστηκε από το 1977 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Διορίστηκε ως Επιμελητής των Αρχαιοτήτων το 1979 μετά από εισαγωγικό διαγωνισμό το Φεβρουάριο του 1979. Υπηρέτησε στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ιωάννινα – Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Λευκάδα) και στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Καβάλα – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Πραγματοποίησε σωστικές ή συστηματικές ανασκαφές στα Γιάννενα, την Άρτα, τον Παράδεισο Νέστου, τους Φιλίππους, τις Σέρρες, την Καβάλα, τα Φέραι, το Ορμένιο και το Διδυμότειχο. Συμμετείχε ή διηύθυνε αναστηλωτικές επεμβάσεις στην Καβάλα, τον Παράδεισο Νέστου, την Κομοτηνή, τα Φέρραι, το Διδυμότειχο και το Πύθιο.
Από το 2004 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει Βυζαντινή Αρχαιολογία, Βυζαντινή Ιστορία, Καθημερινή Ζωή στο Βυζάντιο, Μνημειακή Τοπογραφία και Στοιχεία Ελληνικών Επιγραφών 4ου – 19ου αιώνα. 
Ασχολήθηκε επιστημονικά με ζητήματα ναοδομίας 5ου – 14ου αιώνα, καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο 9ου – 15ου αιώνα και φρουριακής αρχιτεκτονικής στο Βυζάντιο 9ου – 15ου. Δημοσίευε σειρά μελετών, εισηγήσεων, ανακοινώσεων, λημμάτων και εκθέσεων εργασιών και συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους σχετικούς με τα ανωτέρω ζητήματα. 

Δημοσίευση σχολίου