Ενα Ουράνιο τόξο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού (26.06.2015)

Τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στον θεσμό Future Library, οι βιβλιοθήκες  ζωντανεύουν με ξεχωριστό τρόπο. Γίνονται μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων  με σκοπό όχι μόνο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αλλά και τη δυνατότητα έκφρασης μέσα από το παιχνίδι, σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων  του Δήμου Σαρωνικού, συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας μαζί με άλλες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Φέτος συντονιστής της εκστρατείας είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υποστηρικτής όπως και τις προηγούμενες χρονιές το Future Library. 
Η φετινή εκστρατεία έχει το πρωτότυπο τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη...», εμπνευσμένο από τη φράση του Μπόρχες "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη, είναι το σύμπαν". 


Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015,
Ο ισχυρός άνεμος της αγάπης για το βιβλίο,
το γλυκό αεράκι της δημιουργικότητας,
ο ζέφυρος της καινοτομίας,
ο σιρόκος της φαντασίας,
ο λεβάντες της επιμονής,
ο γραίγος του οράματος,
[οι άνεμοι που ]καθοδηγούν τις εκδόσεις Σαΐτα 

έφεραν στην βιβλιοθήκη ένα Ουράνιο τόξο!

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από χαρτί, προσγειώθηκε ξαφνικά μέσα σε μια τεράστια οθόνη τηλεόρασης, σ' ένα laptop και σ' ένα tablet. Με τη συμβολή της τεχνολογίας, η Ουρανία, η νεράιδα του Ουράνιου τόξου, έκανε την πρώτη της επίσημη παρουσίαση! 

Αφού έγιναν οι συστάσεις και η πρώτη γνωριμία με το ηλεκτρονικό βιβλίο, το παραμύθι  άρχισε να ζωντανεύει βήμα βήμα με τη βοήθεια των παιδιών. Ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα, γίναμε «Μαλλιά κουβάρια» για καλό σκοπό, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε τη σημασία της φιλίας, της συνεργασίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.


Στη συνέχεια μιλήσαμε για τους μύθους εντός και εκτός Ελλάδας όπου συναντάμε το Ουράνιο Τόξο, το εμφανίσαμε με τη χρήση φακού-cd, φτιάξαμε μόμπιλε, το κολιέ της Ουρανίας, φορέσαμε πολύχρωμες κορδέλες στο κεφάλι και συμπληρώσαμε το δικό μας βιβλίο εντυπώσεων. Φυσικά στο τέλος η Ουρανία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον κάθε μικρό βοηθό της και να μοιράσει αναμνηστικά διπλώματα.  Δώσαμε ραντεβού με όλα τα παιδιά τον Σεπτέμβρη για νέες περιπέτειες και Σαΐτοπτήσεις!

[Άρθρο από τη συγγραφέα του παραμυθιού: Μαρίνα Καβαλλιεράκη]



Δημοσίευση σχολίου