Η Σαΐτα απελευθερώνει βιβλία στο διαδίκτυο


Για κάποιους ανθρώπους δεν μετριούνται όλα με το κέρδος. Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου είναι χαρακτηριστικός… εκπρόσωπος αυτής της «κατηγορίας». Φιλόλογος και ιδρυτής των Εκδόσεων “Σαΐτα”, μιλά στο protoplano.gr για την ιδέα που είχε να δημιουργήσει έναν ανοιχτό χώρο στο διαδίκτυο, όπου ο κάθε συγγραφέας θα μπορεί να ανεβάζει το βιβλίο του και ο κάθε αναγνώστης να το κατεβάζει ή να το διαβάζει, χωρίς κόστος.


«Η ιδέα ξεπήδησε τον Ιούλιο του 2012 με την φιλοσοφία να υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος στο διαδίκτυο όπου ο κάθε συγγραφέας θα μπορεί να στέλνει το βιβλίο του, να αξιολογείται από μία ομάδα και εφόσον πληροί ορισμένα κριτήρια που θέτει αυτή η ομάδα αξιολόγησης, τότε να προχωράει το έργο του στην απελευθέρωσή του μέσω της ιστοσελίδας μας. Επίσης, μέσα από αυτό τον χώρο ο κάθε αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει δωρεάν το βιβλίο του συγγραφέα που επιλέγει και όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα κόστος. Ούτε για τον συγγραφέα, ούτε για τον αναγνώστη» λέει στο protoplano.gr o Ηρακλής Λαμπαδαρίου.
 
Το πρώτο βιβλίο απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τότε ακολούθησαν άλλα 162, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι πολύ θετική, καθώς τα συνολικά downloads για τα βιβλία μόνο μέσα από την ιστοσελίδα της “Σαΐτας” είναι 71.692.

Ποια κατηγορία είναι, όμως, η πιο δημοφιλής; «Πιο πολύ ενδιαφέρουν τα παραμύθια και οι συλλογές διηγημάτων και μετά έρχονται τα εκπαιδευτικά και τα επιστημονικά έργα. Τα εκπαιδευτικά έργα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αναγνώστες, ίσως γιατί υπάρχει έλλειψη βιβλίων σε αυτή τη θεματική ενότητα, επομένως τα προτιμούν πάρα πολύ» σημειώνει ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου.


«Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος, είναι ζήτημα φιλοσοφίας»

Σίγουρα η “Σαΐτα” δεν είναι τυπικός εκδοτικός οίκος, καθώς, όπως μας λέει ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου, η έκδοση προϋποθέτει και παραπέμπει στους έντυπους εμπορικούς εκδοτικούς οίκους. Εκείνοι βρίσκονται πολύ μακριά από όλη αυτή τη φιλοσοφία.

«Στη σελίδα μας δεν εκδίδουμε βιβλία, απελευθερώνουμε βιβλία, τα ανεβάζουμε, μετά από μια διαδικασία που έχει προηγηθεί, πάντα σε συνεργασία και πάντα σε στενή σχέση με τον συγγραφέα, που είναι κι ο δημιουργός του κάθε έργου. Χωρίς αυτόν, τον οποίο υπολογίζουμε πάρα πολύ, δεν θα μπορούσε κανένα έργο να απελευθερωθεί από τη σελίδα μας. Δεν υπάρχει κανένα κέρδος οικονομικό από την πλευρά του εκδότη, δηλαδή από την πλευρά της “Σαΐτας”, όλοι στην ομάδα είναι εθελοντές, επιλέγουν το πόσο χρόνο θα αφιερώσουν να ασχοληθούν με το βιβλίο, είτε αφορά την φιλολογική επιμέλεια, είτε το σχεδιασμό του εξωφύλλου, είτε και την απελευθέρωσή του στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει κανένα κόστος και για τον συγγραφέα, για αυτές τις υπηρεσίες που του παρέχουμε. Ουσιαστικά, λοιπόν, είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και το κέρδος είναι μόνο αυτό της προώθησης και της διαφήμισης που έχει ο συγγραφέας, το οποίο δεν θα το είχε με κανέναν άλλο τρόπο, χωρίς βέβαια να πληρώσει».

Τα βιβλία «πετούν» στη “Σαΐτα” στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα γαλλικά. Από τον προηγούμενο μήνα έχουν αρχίσει και τη δημιουργία «ομιλούντων» βιβλίων, κυρίως για να διευκολύνουν άτομα με προβλήματα όρασης και ο δημιουργός της “Σαΐτας” μας εξηγεί τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία. «Τα βιβλία μας τα διαβάζουν εθελοντές και τα ανεβάζουμε στο κανάλι μας στο Youtube. Αυτό πρακτικά το κάνουμε για να βοηθήσουμε άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των βιβλίων μας και η διαδικασία για να ακούσει κάποιος ένα βιβλίο είναι πολύ απλή. Μπαίνει απλά στο κανάλι των εκδόσεων “Σαΐτα”, επιλέγει το βιβλίο που θέλει να διαβάσει και πατάει play».

Ο πυρήνας των εκδόσεων αποτελείται από οκτώ άτομα, είναι δηλαδή η ομάδα αξιολόγησης και οι υπεύθυνοι των ομάδων, του τμήματος σελιδοποίησης, φιλολογικής επιμέλειας και μεταφράσεων, ενώ υπάρχουν και εθελοντές που ξεπερνούν τον αριθμό των τριάντα, σε όλη την Ελλάδα.

Άρης Κουτσιούκης


Το protoplano.gr δεν είναι «ένα ακόμη site», αλλά προσφέρει στους αναγνώστες του, ενημέρωση με άποψη, ρεπορτάζ με υπογραφή, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, συμβουλές, προτάσεις και ενδιαφέροντα θέματα


[Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα protoplano.gr και συγκεκριμένα εδώ]

Δημοσίευση σχολίου