Το επάνω κουμπί - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το τέταρτο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αφορά το παραμύθι «Το επάνω κουμπί» των Σταυρούλα Παπαδοπούλου και Μαρίας Χατζή με εικονογράφηση της Σταυρούλας Παπαδοπούλου. Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 7-10 ετών, έχει διάρκεια 45-60 λεπτά και προτεινόμενο αριθμό συμμετεχόντων 20 παιδιά.

Κατεβάστε το πλάνο σε εκτυπώσιμη μορφή (μορφή αρχείου .pdf, μέγεθος: 364 KB).


Συνοπτικό πλάνο προγράμματος:
1. παρουσίαση των Εκδόσεων Σαΐτα και του οράματός τους για το ελεύθερο ταξίδι των βιβλίων
2. να διαβάσουμε το βιβλίο στην τάξη (ή να αναθέσουμε την ανάγνωση στο σπίτι από την προηγούμενη)
3. να απολαύσουμε την αφήγηση του παραμυθιού «Το επάνω κουμπί» από τα παιδιά μέσω εικόνων (χρήση projector)
4. να σχολιάσουμε με τα παιδιά ποια στοιχεία του παραμυθιού τους άρεσαν ή δεν τους άρεσαν και πώς θα άλλαζαν το τέλος
5. να αναλύσουμε τις έννοιες «θαυμάζω» και «αξιοθαύμαστος»

6. να συζητήσουμε για τη συνεργασία

1. παρουσίαση των Εκδόσεων Σαΐτα και του οράματός τους για το ελεύθερο ταξίδι των βιβλίων

Υπάρχουν δυο χώρες, η Φαντασία που είναι σπίτια γεμάτα παραμύθια και η Πραγματικότητα που είναι τα σπίτια που ζούμε, εδώ στην πόλη μας. Κι ανάμεσά τους πάνω σε έναν ψηλό λόφο προσγειώθηκε η Σαΐτα μας (μπορείτε να φτιάξετε μια σαΐτα με τα τέσσερα χρώματα που έχει το λογότυπο των εκδόσεών μας ή να δείξετε τη Σαΐτα στην οθόνη του υπολογιστή). Διάλεξε αυτό το σημείο, γιατί εκεί φυσούσαν πολλοί αέρηδες. Έφτιαξε λοιπόν τον ανεμόμυλο που βλέπετε (μπορείτε είτε να αγοράσετε είτε να φτιάξετε έναν πολύχρωμο ανεμόμυλο) και καθώς φυσάει πολύ, αυτός γυρίζει και μαζί του γυρίζουν κι η φαντασία που μας βοηθάει να σκεφτόμαστε όμορφες ιστορίες κι η δημιουργία που είναι πάντα ξύπνια και σκουντάει τη φαντασία για να φτιάχνει συνέχεια νέα πράγματα. Είδατε πόσα χρώματα έχει στα φτερά του; Τόσα κι άλλα τόσα θα ζωγραφίσουμε με την ιστορία μας σήμερα.

Καλλιτεχνικά

Ομαδική κατασκευή μεγάλων κουμπιών από τα παιδιά για να παρουσιάσουν ή και να στολίσουν την τάξη τους.
Υλικά:
- Χαρτόνι (στο οποίο σχεδιάζουμε τους κύκλους με διαβήτη)
- Μολύβια, μπογιές

Χωρίζουμε την τάξη σε 4-5 ομάδες και προτείνουμε στα παιδιά να εμπνευστούν και να γίνουν σχεδιαστές κουμπιών. Αφήνουμε τα παιδιά να συνεργαστούν στα δικά τους σχέδια και να τα βάψουν πριν τα παρουσιάσει η ομάδα τους. Τα χρησιμοποιούμε για το στολισμό της τάξης.

Υλοποιήσατε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με μια ομάδα παιδιών;

Μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις τους, φωτογραφίες από τις χειροτεχνίες, κάποια καινούρια δραστηριότητα που σκεφτήκατε, τις ιδέες σας που βοήθησαν ώστε να προσαρμόσετε καλύτερα στις ανάγκες και στις ικανότητες των παιδιών σας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στείλτε μας e-mail στη διεύθυνση: info [@] saitapublications [.] gr

Δημοσίευση σχολίου