Ο Ιούλιος Βερν στη Χρυσούπολη!

Πριν λίγες μέρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, ασχολήθηκαν με το ψηφιακό βιβλίο (e-book) «Το παράξενο ταξίδι του Μεσιέ Βερν» της συγγραφέως Christina Chiappinelli. Όταν ολοκλήρωσαν την ανάγνωση, μιλήσανε με τον Φιλόλογο κ. Ηρακλή Λαμπαδαρίου, ο οποίος τους πρότεινε μερικές δράσεις φιλαναγνωσίας. 


Aπό αυτές τις δράσεις διάλεξαν κι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις παρακάτω:
1) Να αλλάξουν την ιστορία (τι θα γινόταν αν...)
Παράδειγμα: Τι θα συνέβαινε αν...
...ο Μεσιέ Βερν δεν σκόνταφτε κατά τη διάρκεια της βόλτας του στους Κήπους του Παρισιού;
...έμεινε στο φεγγάρι και δεν επέστρεφε στη γη;
...δεν τρυπούσε το αερόστατό του ένα βέλος της φυλής Ινδιάνων Σιουξ;
...προσγειωνόταν με το αερόστατό του σ' ένα νησί;
...δεν ξυπνούσε από το "όνειρό" του;

2) Από ένα βιβλίο που έχουν διαβάσει να γράψουν πώς το εμπνεύστηκε ο συγγραφέας (μια χιουμοριστική εκδοχή)
Παράδειγμα: τι λέτε να συνέβη...
...στον Όμηρο και έγραψε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα;
...στους αδερφούς Γκριμ και έγραψαν το "Χάνσελ και Γκρέτελ";
...στον Αίσωπο και έγραψε την αγαπημένη σας ιστορία;

Αφού τελείωσαν τις δράσεις τους, τις ανέβασε ο καθένας στην προσωπική του σελίδα, στη διαδραστική τους τάξη (www.wikispaces.com/oikomputerakides). Εντυπωσιασμένος ο κ. Ηρακλής, τις σχολίασε και τους έδωσε το e-mail της κυρίας Christina Chiappinelli. Το περασμένο λοιπόν Σάββατο, κι αφού ο δάσκαλος είχε φροντίσει να της στείλει μέσω facebook τις εργασίες τους, επικοινώνησαν με τη συγγραφέα μέσω skype για να της εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το υπέροχο βιβλίο της, αλλά και για να λύσουνε μερικές απορίες που είχαν για το συγκεκριμένο βιβλίο.
Βέβαια, η επικοινωνία μαζί της ήταν αρκετά δύσκολη, επειδή οι μαθητές δεν ήξεραν καλά την αγγλική γλώσσα αλλά ούτε και την ιταλική (τη μητρική γλώσσα της συγγραφέως). Ευτυχώς, μία από τις μαμάδες των παιδιών (η κ. Αριάδνη Μυρισίδου) η οποία είναι καθηγήτρια αγγλικών, δέχτηκε ευχαρίστως να μας βοηθήσει. Μετέφραζε λοιπόν τις απορίες που είχαν τα παιδιά αλλά και κατέγραφε τις απαντήσεις.

Έτσι μία ακόμη δράση πάνω σ’ ένα e-book της σελίδας www.saitapublications.gr ολοκληρώθηκε, αλλά με την αγάπη τους για τα ebooks να παραμένει ζωντανή.

Οι συντάκτες

Α. Σίμου - Γ. Χύσα

Δημοσίευση σχολίου