Πετάει, πετάει το…βιβλίο;



Άρθρο του Χρήστου Τσίρκα για τις Εκδόσεις Σαΐτα, Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», Μάρτιος 2014

Η απάντηση είναι ότι πετάει με μια «σαΐτα». Εδώ και καιρό θέλω να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, κι όλο το αναβάλω... Τέλος οι αναβολές λοιπόν.

Το βιβλίο, υπάρχει για περισσότερο από 1500 χρόνια στη ζωή του ανθρώπου. Προσφέρει γνώση, μόρφωση, ψυχαγωγία... Πόσο προσιτό είναι όμως σήμερα -και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό ζήτημα. Ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφορίας. Τα πάντα κινούνται μέσω του διαδικτύου με ταχύτητα που ενδεχομένως να είχε ξεφύγει κι από την φαντασία του Ιούλιου Βερν. 


Σχεδόν τα πάντα, μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Από την μία σε απομονώνει, σε αποξενώνει και σου στερεί την χαρά της κοινωνικοποίησης, της ανταλλαγής συναισθημάτων με τους συνανθρώπους. Υπάρχουν όμως και πράγματα που ούτως ή αλλιώς τα έκανες μόνος, όπως για παράδειγμα να διαβάσεις ένα βιβλίο. Εδώ, το διαδίκτυο εμφανίζεται ως ευεργέτης για τους αναγνώστες, αλλά και ως πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων. Πάντα ένα βιβλίο θα έχει την μοναδική του υπόσταση ως εργαλείο αλλά και ως έκθεμα με τα χρώματα και την μυρωδιά του χαρτιού. Η ανάγνωση ενός συγγραφικού έργου όμως, δεν χρειάζεται πλέον -απαραίτητα- την εκτύπωση.

Ένας καλός φίλος και φίλος των Παραμυθάδων, ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου, προχώρησε εδώ και καιρό στην δημιουργία των ψηφιακών εκδόσεων με τον τίτλο «Σαΐτα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.saitapublications.gr Με την αγάπη του για την γνώση, το διάβασμα και την επικοινωνία με τον αναγνώστη, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα μαζί με τους συνεργάτες του, να απελευθερώσει έργα συγγραφέων από τα στενά όρια της τυπογραφίας και της έκδοσης και να τα «πετάξει» διαδικτυακά μέσα από την σαϊτο-σελίδα του.

Εκεί, θα βρείτε κι αρκετά παραμύθια για παιδιά, αλλά και για μεγάλους...


Καλή σας ανάγνωση λοιπόν και Ηρακλή καλή δύναμη και καλό κουράγιο.

[Δείτε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των "Παραμυθάδων"]

Δημοσίευση σχολίου