Σελιδοδείκτης Ήλιος: οδηγίες βήμα-βήμα


Η Μαρία Χατζή, συγγραφέας του οδηγού δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες», μας δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για να φτιάξουμε τον δικό μας σελιδοδείκτη ήλιο, πρωταγωνιστή του παραμυθιού «Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του» της Ευρυδίκης Αμανατίδου!

Τι υλικά θα χρειαστώ;

- μία λωρίδα από γαλάζιο χαρτόνι χειροτεχνίας (τύπου Canson), διαστάσεις: 6x12 εκ.
- μία λωρίδα από καφέ χαρτοσακούλα, διαστάσεις: 3x12 εκ
- ένα κομμάτι κίτρινο βελουτέ χαρτί (ή τσόχα χειροτεχνίας), διαστάσεις: 10x5 εκ
- έναν κύκλο από απλό άσπρο χαρτί, με ακτίνα: 2,3 εκ
- έναν κύκλο από ανοιχτό καφέ χαρτόνι χειροτεχνίας (τύπου Canson), με ακτίνα: 2,7 εκ
- ένα ημικύκλιο σε χρώμα λευκό (ή εκρού), με ακτίνα: 2,5 εκ
- μαρκαδόρους με λεπτή μύτη, χρώματα: μπλέ σκούρο, γαλάζιο, καφέ
- μολύβι
- ψαλίδι
- κόλλα

Ωραία! Μόλις συγκέντρωσα τα υλικά. Τι θα πρέπει να κάνω;

1. Τσαλακώστε, πρώτα, μέσα στη χούφτα σας τη λωρίδα από χαρτοσακούλα, απλώστε την και ξανατσαλακώστε την άλλη μια φορά. Αφού την ξαναπλώσετε, κολλήστε την στο κέντρο της λωρίδας από γαλάζιο χαρτόνι χειροτεχνίας (κατά μήκος) – μη πιέζετε πολύ, για να μη χαθεί η υφή που δίνει το τσαλάκωμα (Εικόνα 1).
2. Πάνω στο κίτρινο βελουτέ χαρτί (ή την τσόχα χειροτεχνίας) σχεδιάστε απαλά, χωρίς να πατάτε το μολύβι, μισό ήλιο μαζί με τις ακτίνες του. Κόψτε το σχήμα γύρω-γύρω με το ψαλίδι.
3. Στη συνέχεια, ζωγραφίστε το πρόσωπο του ήλιου στο χάρτινο ημικύκλιο. Βάψτε με τους μαρκαδόρους τα φρύδια και τα μάτια του, όπως στην εικόνα 2. Γυρίστε το βελουτέ χαρτί με τις ακτίνες από την άλλη πλευρά (την καθαρή) και κολλήστε το πρόσωπο του ήλιου. Αφήστε το στην άκρη, για να στεγνώσει πολύ καλά, πριν προχωρήσετε.
4. Τώρα πάρτε τους δύο κύκλους, τον άσπρο και τον καφέ. Κολλήστε τον άσπρο στο κέντρο του καφέ. Περιμένετε να στεγνώσει η κόλλα. Μετά, σχεδιάστε πάνω στον άσπρο κύκλο ένα σχέδιο πυξίδας, σαν αστέρι, όπως αυτό που βλέπετε στην εικόνα 3. Αφήστε γύρω-γύρω χώρο στην πυξίδα σας, για να σημειώσετε στο τέλος τα σημεία του ορίζοντα (κατευθύνσεις).
5. Κολλήστε τον ήλιο στο πάνω μέρος του σελιδοδείκτη σας και την πυξίδα στο κέντρο του, όπως στην εικόνα 4. Τέλος, σημειώστε τα 8 σημεία του ορίζοντα (με τα αρχικά τους).
Ο σελιδοδείκτης Ήλιος είναι έτοιμος να στολίσει τα βιβλία σας.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνοντας κλικ επάνω τους.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4
Εικόνα 5


Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι επίσης και αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, σχεδιάστρια χειροτεχνιών (για παιδιά και ενήλικες), χειροποίητων κοσμημάτων και μικροδιακοσμητικών. Ασχολείται με τη Δημιουργικότητα (Δημιουργική Χειροτεχνία και Δημιουργική Γραφή) εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τώρα δεν εργάζεται πλέον ως καθηγήτρια Αγγλικών. Αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο της στις εκδηλώσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχει εθελοντικά με εργαστήρια διαφόρων δημιουργικών δραστηριοτήτων (κατασκευές και δημιουργική γραφή) κυρίως για παιδιά, αλλά και παρουσιάσεις μεθόδων και τεχνικών δημιουργικής χειροτεχνίας για ενήλικες. Επίσης γράφει σχετικά άρθρα και οδηγίες για χειροποίητες κατασκευές στο διαδίκτυο, στην Αγγλική γλώσσα. Η εθελοντική της συμμετοχή στις εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών, καθώς και η συγγραφή του mini e-book "Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες" με Creative Commons License είναι προσφορά κοινωνικού έργου (χωρίς οικονομικό όφελος για την ίδια), σε μια προσπάθεια προώθησης της δημιουργικότητας και στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου