Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Δελφών!


Χθες, Τρίτη 2 Απριλίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες» στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Δελφών του Δήμου Θεσσαλονίκης από τη συγγραφέα του βιβλίου κυρία Μαρία Χατζή σε παιδιά δημοτικού.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η συγγραφέας μίλησε με τα παιδιά για το ηλεκτρονικό βιβλίο και παρουσίασε τις εκδόσεις Σαΐτα. Κατόπιν τα παιδιά γνώρισαν τον μαγικό κύριο Κολοτούμπα, με τα δύο του πρόσωπα, τον Ευτυχούλη και τον Δυστυχούλη. Τα παιδιά ανακάλυψαν μόνα τους τον ρόλο που παίζουν τα δύο πρόσωπα του Κολοτούμπα στη δομή μιας περιπετειώδους ιστορίας, απαντώντας σε ανοιχτές ερωτήσεις που τους έκανε η κυρία Χατζή. Ακολούθησαν παραδείγματα του ρόλου του κάθε προσώπου, από τα ίδια τα παιδιά.

Μετά από διάλογο για τη σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης δομής, απαντήθηκαν ερωτήσεις για τη δουλειά του συγγραφέα. Ακολούθησε η αφήγηση από την κυρία Χατζή, πάντα με τη βοήθεια του Κολοτούμπα, μιας σύντομης ιστορίας, σαν παράδειγμα των όσων είχαν ήδη συζητηθεί. Με το παράδειγμα αυτό ως μοντέλο, τα παιδιά έγραψαν μετά, σε ομάδες των 3-4 ατόμων, τις δικές τους ιστορίες, όπου εξιστορούσαν την περιπέτεια ενός  εξωγήινου πλάσματος στις διακοπές του. Τα παιδιά κάθε ομάδας ήταν ελεύθερα να διαλέξουν τον τόπο (φανταστικό ή αληθινό) όπου εξελίχτηκε η περιπέτεια που έγραψαν.

Στο τέλος διαβάστηκαν οι ιστορίες - τονίστηκαν τα καλά τους στοιχεία και έγινε μία μικρή αναφορά στο τι θα μπορούσε να διορθωθεί ή να προστεθεί στις ιστορίες της κάθε ομάδας.

Δημοσίευση σχολίου